Magyarország legfantasztikusabb számolgatós oldala.

BugData

BugData

8. Nagyon nem mi vagyunk a legbénábbak a téli olimpián!

2018. március 05. - szaja

A téli olimpia előtti bejegyzésünkben feltett aggodalmas kérdésünkre, miszerint előfordulhat-e az, hogy mi vagyunk a legbénábbak a téli olimpiákon, szerencsére Pjongcsang előtt is nemleges választ adhattunk. De az igazsághoz az is hozzá tartozott, hogy az 1980 óta tartó éremcsendünk nem segített sokat ebben a témában, és olimpiáról olimpiára csúsztunk vissza a különféle hatékonysági ranglistákon, éppen ezért óriási örömmel fogadhattunk a rövid pályás gyorskorcsolya váltónk elképesztő sikerét, ami alapjaiban rengette meg az előző bejegyzésünkben számolt statisztikákat.

Ennek megfelelően szuperlelkesen számoltuk újra az olimpia előtti ranglistákat (ezzel is megspórolva a 2022-es munkát), annak eredményeit pedig szeretnénk megosztani a kedves olvasókkal.

A módszertan tehát változatlan: az adott olimpiai csapatban elinduló atléták számát vetettük össze a szerzett (arany)érmekkel, amely alapján egy egyértelmű hatékonysági arányszámot tudunk számolni minden ország esetében. Nézzük tehát először az aranyérem szerzési hatékonyság élmezőnyét:

Az élmezőnyben egyetlen változás történt: Hollandia továbbra is egészen félelmetes módon gyűjti az aranyakat a saját sportágában, így az olimpia alatt több, mint egy százalékot javítottak, és minden esély megvan arra, hogy Pekingben a vezetést is átvegyék attól a Szovjetuniótól, amelynek a hatékonysága már várhatóan nem fog sokat változni. És akkor most nézzünk az arannyal rendelkező országok listájának legaljára: 

Ajjaj, rajta vagyunk a "legbénább aranygyűjtők a téli olimpiákon" táblán! Én azt mondom, hogy ennyi baj legyen: a téli olimpia előtt ennél egy sokkal bénább táblán szerepeltünk, szóval ez a helyezés is egy órási szintlépés, ráadásul, mint az ábra is mutatja, két kevésbé hatékony vetélytársunkat is magunk mögé utasítjuk. A jövőben persze érdemes lesz a csapatunk méretére is vigyázni, ugyanis bolgár és kazah vetélytársainkhoz képest minimális a különbség - Kazahsztánhoz képest 0,01%-on belüli. Nem akarok telhetetlen lenni, de ebből a táblából nagyon egyszerűen ki lehet kerülni: egy esetleges jövőbeli short track arannyal egyből rádupláznánk a hatékonyságunkra... 

A lista talán legszebb táblája pedig most már nélkülünk mosolyog: a kiesésünkkel Izland úszott be új szereplőként, Románia pedig továbbra is magabiztosan tartja a rendkívül bosszantó első helyét a kategóriában. A román lelkesedést a téma iránt jól mutatja, hogy az aranyunk megszerzése után a román médiában egészen hihetetlen módon futott egy kört a magyar munkamorálra vonatkozó irigykedés. 

Az elemzés másik fele aranyérmek helyett a teljes éremszámot viszonyítja: ilyen szempontból nem olyan radikális Pjongcsang hatása, bár az is igaz, hogy az éremszámunk 6-ról 7-re növelése végül is 17%-os növekedést jelent!

A holland korcsolyák elképesztő dominanciája a teljes éremszámot nézve talán még szembetűnőbb: 2,5%-ot javítottak Pjongcsangban, és továbbra is igaz, hogy minden 3. holland versenyző érmet szerez. A listában még egy változás történt: a finnek számára igencsak közepesen sikerülő olimpia eredményeként a 6. helyre surranópályán felcsúsztak a németek. Lejjebb nézve nagy örömmel nyugtázhatjuk, hogy mi nem szereplünk az éremgyűjtők hátsó felének listáján: 

A vert sereg mezőnyének összetétele egyáltalán nem változott, viszont érdemes megemlékeznünk Új-Zélandról, akik két freestyle bronzunknak köszönhetően megtriplázták olimpiai érmeik számát, és 5 pozíciót javítottak. Az új érem megszerezése rajtunk is segített, az olimpia előtti 2,49%-os értéket 2,69%-ra javítottuk, így egy hellyel feljebb, a 36. pozícióba kerültünk. A mezőny tehát láthatóan nagyon szoros, így gyorskorcsolyázóinknak továbbra is nagyon oda kell tenniük magukat, ha nem akarunk erre a táblára visszacsúszni. 

És végül érdekességként térjünk vissza az igazán béna országok listájára, ahol Argentína továbbra is magabiztosan tartja vezető helyét, és mivel a legjobb teljesítményük Matías Schmitt 12. helye volt slopestyle-ban, félő, hogy távol van még az első argentin érem (ami egyébként Latin-Amerika első érme is lenne egyben.) 

​A frissítést elvégezve az örömünk változatlan: történelmi aranyunk megtörte az 1980 óta tartó éremcsendet, feljebb rugdosott minket a táblázatokon, és egyben megnyitotta az utat a további téli olimpiai sikerek felé. Reméljük, hogy amikor 2022-ben frissítem az adatokat, akkor legalább egy, de inkább sokkal több magyar érmet kell hozzáadnunk a listákhoz! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bugdata.blog.hu/api/trackback/id/tr4113716312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Duplaxiii 2018.03.05. 16:27:09

Te egyébként sportoltál? Versenyszerűen?
Mert száraz statisztikai meg marketingadatokkal definiálni, értékelni egy olyan eseményt, ami mögött nem Excel-táblák vannak...
Miért béna az, aki nem nyer?
Miért béna az, aki nincs az első három között?
süti beállítások módosítása