Magyarország legfantasztikusabb számolgatós oldala.

BugData

BugData

2. Van-e élet Katinka nélkül?

2017. augusztus 02. - szaja

Előző bejegyzésünkben arra az örömteli megállapításra jutottunk, hogy a 2017-es budapesti vb-n bemutatott teljesítményünkkel nincs okunk elégedetlenkedni, minden idők 4. legjobb magyar eredményét értük el. Ehhez a sikerhez elég sokat tett hozzá Hosszú Katinka, aki ezúttal 4 érmet tett be a közösbe, és ha ő nem úszott volna, akkor a magyar himnuszt sem hallhatta volna a Duna Aréna.

Katinka teljesen egyértelműen kiemelkedik jelenleg a magyar úszósportból, de ismerve az úszás amúgy is erősen kulcsemberekre alapuló természetét mind nemzetközi, mind magyar szinten, egyáltalán nem biztos, hogy annyira ritka jelenségről van szó. Ezt a kérdést szerettük volna a lehető legpontosabban, az egyszerű százalékszámításon túllépve (igen, Katka nyerte a magyar érmek 50%-át) megválaszolni, így a statisztikai módszertan egyik gyöngyszemét, a koncentrációs indexet, egész pontosan a Herfindahl-indexet (HHI) hívjuk segítségül.

A HHI-t tankönyvi logika szerint elsősorban piaci részesedések, piaci koncentráció mérésére használják, ami tökéletesen illik a mi vizsgálatunkhoz, hiszen mi egész pontosan az egyes úszók piaci részesedését vizsgáljuk az úszásérmek piacán. A HHI 0 és 1 közötti értékeket vehet fel, magas koncentráció esetén az 1-et közelíti az érték (1 100%-os piaci szereplő esetén ugye kereken 1), míg szétapródozódott koncentráció esetén a 0-t közelíti, de nem éri el soha.

Akkor most számoljuk is ki az idei magyar szereplés HHI-jét:

  • Katka 50%-os piaci részesedéssel rendelkezik (4 érem a 8-ból).
  • Cseh Laci, Verrasztó Dávid és Milák Kristóf fejenként 12,5%-ot birtokolnak (1-1 érem).
  • Hosszas szerkesztőségi vita után úgy döntöttük, hogy a váltókat egyfajta virtuális személyként kezeljük, mivel kihagyni nem szeretnénk a váltóeredményeket az értékelésből, viszont a váltóban szerzett érmek személyhez kötése fölöslegesen túlbonyolítja az egész számítást. Ennek megfelelően a 4x100-as gyorsváltónk szintén 12,5%-ot birtokol a piacból a (4) bronzéremmel.

2_1_uj2.png

 

A számítás nagyon egyszerű: minden piaci részesedést négyzetre emelünk, és ezeket az értékeket összeadjuk. Tehát: 0,5^2+0,125^2+0,125^2+0,125^2 = 0,3125. A tankönyvi útmutató alapján a 0,25 feletti érték magas koncentrációt jelent, de ez önmagában nem sokat jelent, nézzük meg inkább a 17 eddigi vizes vb-re számolt koncentrációs indexeket:

2_2.png

Definíció szerint egyedül az 1994-es római vb kerül ki a magas koncentrációjú zónából, ami nem is meglepő, hiszen ezen a vb-n 6 úszónk gyűjtötte össze a 8 érmet. Bármennyire is koncentráltnak tűnhet az idei vb-nk, Budapest valójában így is behúzza a 4. helyet ezen a ranglistán, csak Kazany 2015 és Perth 1991 előzi meg Róma 1994-n kívül. Az előző bejegyzést ismerők emlékezhetnek, hogy ez a 4 vb vezeti a sikerességi toplistát is – ez a kapcsolat önmagában nem meglepő, hiszen egy nagyobb piacon akaratlanul is könnyebb szétaprózódottá válni, mint ha csak egy érmet szerzünk.

A lista végén jönnek persze az igazi kuriózumok, a három extrém magas koncentrációjú vb-n (Berlin, Cali, Madrid) csak két érmesünk volt, 4 vb-n pedig egy-egy úszónk szállította az összes érmet. Guayaquilben és Melbourne-ben ez annyira nem kirívó, hiszen ezeken az eseményeken egyetlen érmet szereztünk, viszont Kovács Ági Fukokában 2 éremmel, míg Cseh Laci Montrealban 3 éremmel tudott monopol helyzetben maradni.

Úgy tűnik tehát, hogy magyar viszonylatban egyáltalán nem különösen kiemelkedő az idei koncentrációs érték, a magyar úszósportra mindig is jellemző volt, hogy egy-egy sztár (Hargitay Andrástól Hosszú Katinkáig) vitte hátán a csapatot.

Na, de mi a helyzet a vetélytársakkal? Mennyire volt koncentrált a többi ország idén?

3_2uj.png

Nos, ebben a listában már nem foglalunk el olyan előkelő helyet – bár ugye kérdéses, hogy ez a mérőszám mennyire egyértelmű minősítő tényező. Az abszolút győztes az USA, akik amellett, hogy szolid 38 éremmel vetették észre magukat a vb-n, még úgy is rendkívül alacsony koncentrációs értékeket hoznak, hogy például Ledecky 4, Dressel 3 egyéni érmet szedett össze. A helyzet azonban az, hogy az amerikai úszósport 17 érmes sportolót küldött Budapestre, így azoknak szépen meg kell oszlaniuk közöttük – ráadásul segít a váltó is, ahol az amerikaiak további 8 érmet szereztek (minden váltószámban, igen), amiket ugye külön személyként kezelünk. (Kiszámoltuk, de váltó nélkül is 0,07 lenne az USA HHI-indexe, szóval nem ezen múlt.)

Az USA külön ligában játszik, viszont a vb közvetlen élmezőnyének sincs különösebb szégyenkeznivalója: az éremtáblán körülöttünk végző országok jelentős része az alacsony koncentrációs sávba esik, tehát úgy tűnik, hogy szélesebb merítés hozta össze a szép eredményeket számukra. Keseregni azért nem kell, vannak közvetlen riválisok, akiknél még monopolabb volt a piac:

  • Hollandiában (0,375) Ranomi Kromowidjojo hozott 2 érmet a 4-ből – és bár a módszertanunk ezt most elrejti, a vegyes gyorsváltóhoz is hozzájárult egy éremmel.
  • Franciaország, Dél-Afrika és Ukrajna egyaránt 0,5-ös értéket hozott, de emiatt nem nagyon lehet haragudni rájuk, hiszen ez náluk annyit jelent, hogy két-két érmüket különböző sportoló hozta.
  • Svédország és Spanyolország teljesen monopol úszópiacok: a hispánoknál Mireia Belmonte hozott személyesen három érmet, míg a svédeknél Sarah Sjöström négy érmet szállított (ebből három aranyat). Ezzel a teljesítményével egyrészt megkapta a FINA-tól a torna úszónője elismerést, másrészt pedig személyesen elintézte, hogy Svédország megelőzzön minket a hivatalos éremtáblán.
  • A rend kedvéért emlékezzünk még arról, hogy a diagramon nem szereplő további hat csapat egyetlen éremmel zárta a tornát, amivel értelemszerűen 1-es HHI-t kapnak. Érdekesség, hogy az egy érmes csapatok közül senki sem lehetett felhőtlenül boldog, ugyanis idén senkinek nem jutott abból a szerencséből, hogy egyetlen érme rögtön arany lesz.

Összességében tehát azt láthatjuk, hogy katasztrófáról azért semmiképpen nincs szó, Katinka éppen az a zászlóshajó, amire a magyar úszósportnak szüksége van, de azért reméljük, hogy előbb-utóbb feltűnik az őrségváltáshoz szükséges másik fél (szerencsére úgy tűnik, hogy lesz jelölt bőven).

Nemzetközi szinten idén egyébként ez a magas koncentráció országok szintjén nem annyira jellemző, de azért nagyon sok minden függ a nemzetiségtől, hiszen míg Ledecky 4 érmével a legkisebb koncentrációt hozó USA-t erősítette, addig Sjöström ugyanennyi éremmel teljes monopolhelyzetet teremtett Svédországban.

A következő elemzésünkben egy kicsit arrébb úszunk, és gömbölyű játékeszközt használó sportokban mélyülünk el!

A bejegyzés trackback címe:

https://bugdata.blog.hu/api/trackback/id/tr5012704321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kakukk123 2017.08.02. 13:14:04

Mivel számos úszószámban századmásodpercek döntöttek az érmekről, lehet, hogy mégsem volna akkora marhaság az érmesek helyett az első hat helyezett figyelembevételével számolni. Már ha az adott ország úszósportjának valós helyzete érdekel bennünket, nem pedig csak az, hogy a jelen VB-n kinek hogyan sikerült a benyúlás. Tudom, hogy a sikert érmekben mérik, a teljesítményt viszont időeredményben, és a 2-6. helyek közt gyakran az Omega "sorsolta ki" a nyerteseket.

lobaszopiatej 2017.08.04. 09:51:12

Nem értek az úszósporthoz (nem is érdekel az élsport), de egyetlen biztos:

NEM AZ OLIMPIKONKÁKNAK KELL ÚSZI HANEM NEKÜNK !!!

Duplaxiii 2017.08.04. 10:36:24

Érdekes összeállítás.
Ugyanakkor csak a statisztika, marketing stb. alapon élőknek ér valamit, mert az úszásban, a felkészülésben stb. nem használható fel, talán egy speciális utólagos értékelést szolgálja.
Sajnos ez is arra mutat, ami más sportágakban is észlelhető, például a fociban, hogy a laikus fotelidióták a valódi munka helyett online játékokba konvertálják magukat, azokban egy ehhez hasonló elemzés adja a logiaki motor üzemanyagát, majd a szintén ostoba laikus "szakújságírók" is (NSO bloggerek...) a dolog mellé állnak, tehát később ez a virtuális BL meg hasonlók fontosabb lesz a füvön és 50000 néző előtt vívott valódi tevékenységnél.
Ez a modern kor legnagyobb hibája, a sérült tudatú generáció nem szerszámnak tekinti a modern technológiákat, hanem a saját tehetségtelenségeiket eltakaró marketingcélú szcientológiai ostobaságoknak...
A posztolónak egyszerű a dolga, egy MEGTÖRTÉNT folyamatokhoz keresett és talált igazolásokat.
De nem tud előre hasonlóval szolgálni, mert a sport nem Facebook meg okostelefon...
.
Hosszút pedig belevonni - figyelve a napi puccsot - már értelmetlen is.
Hosszú ugyanis "elrepül", a következő VB-ig nem fog résztvenni az itthoni folyataokban, a modern edzésmódszere nem lesz befogadva, tehát a legközelebbi eseménynél valóban ő marad, ha egyáltalán még versenyezni fog. Az úszásunk meg visszaáll az egy-egy esetleges éremszerző módszerekhez...
Többet ért volna a Jakabos férjének elemzése, mert a "szuper" szakértő is a nejét (akkor még csak az élettársát) készítette fel, és Jakabos bukott a legnagyobbat (szemben a férjével készülő Hosszúval). De a most is hangadó, a VB alatt célzott nyilt támadásokat indító fickó szándéka sokban fog meghatározó lenni a következő időkben.

VaradiJanos 2017.08.04. 10:42:27

@lobaszopiatej: Nem tudsz hova menni úszni vagy csak nem akarsz?

gigabursch 2017.08.04. 10:44:34

Jópofa és érdekes megközelítés.

Súlyozási javaslatok:
- hány versenyző,
- hány számban,
- hány döntőssel.

Szívesen olvasnék még róla.

JGDus 2017.08.04. 12:49:42

Szívvel és ésszel is HK a legnagyobb. Remélem még sokáig.
Ne felejtsük: egy új úszónemzedék felnevelésére vállalkozott. Persze kérdés, hogy meddig tart ki tűrési ingerküszöbje a magyar mindenkinek beteszünk valóságban.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2017.08.04. 13:53:49

@Duplaxiii: Kár statisztikai elemzést olvasnia olyannak, aki nem érti, mire való.

Lesz még Magyar Köztársaság 2017.08.04. 14:00:55

Hosszú Katinka - irigylésre méltó, kétségtelenül fantasztikus sportsikerei mellett - egy pénzzel és saját úszóakadémiával kifizetett segédmunkás, akivel az Orbán-rezsim levezényelte a gengszterváltást az Úszószövetség élén.

M1nd3gy 2017.08.04. 17:37:51

Leszarom. Az agyamra megy ez a nő a torz vigyorával. Van valami az erckifejezésében amit ki nem állhatok...

2017.08.04. 20:02:54

@M1nd3gy: Vártam egy felbukkanó seggfejre, nem hiába...

2017.08.04. 20:04:44

@Republic Forever!: Most akkor mit akartál mondani?

bkkzol 2017.08.04. 21:44:14

Úszó zseni az biztos. Emberileg meg olyan amilyen. Inkább nem kell firtatni. Pénzért mindenre képpes a kis férjecskéje hátszelével.

Lesz még Magyar Köztársaság 2017.08.04. 23:10:37

@kopasz barmok mindenhol: "Most akkor mit akartál mondani?"

Én azt hiszem, délután is világosan fogalmaztam. Akkor egy kicsit bővebben- hogy még te is értsd.

HK kimagasló sportsikereit épeszű ember nem vitatja (én sem), azokat nem is lehet. Kiváló sportoló, minden úszópalánta méltó példaképe lehet. Ezt a miheztartás végett.

De, de , de! Attól még az Úszöszövetség vs. Katinka ügyben - pláne az azóta eltelt idő és a fejlemények tükrében, a dolgok mögé nézve föltárul a nagy büdös valóság,.

Katinkáról végképp' lehullott a lepel, mikor nemrég kiderült, Csillebércen építik fel neki az úszóakadémiáját - közpénzből. Megvan hát az alamizsna, a júdáspénz a Gyárfás T. elleni fideszes hadjárat levezényléséért (ezzel nem Gyárfást akarom védeni még véletlenül sem). Szakmai köntösbe bújtatott hatalmi leszámolás volt ez a legmagasabb berkekből indítva. És Katinka volt a végrehajtó. Gyárfás túl nagy falat volt, hogy csak úgy likvidálják, valamit ki kellett találni. A magyar úszósportban valóban meglévő visszásságok, hovatovább talán valóban létező áldatlan állapotok közepette a háromszoros olimpiai bajnok Katinka rokonszenves szabadságharcával, a hatalmasságok elleni népmesébe illő hősies küzdelmével, a (nem elvitatott) szakmai hozzáértésével (hát ki más értene jobban az úszáshoz, mint egy háromszoros olimpiai bajnok??!), a szakértelem álcája alatt megtévesztő módon idővel sikerült Gyárfás ellen hangolnia az úszósport képviselőit, és a hazai közvélemény jó részét.
Hatalmi parancsra, valóban profi módon, a politika látszatát is elkerülve lerendezett rezsimváltás volt ez a javából.

Röviden: kifizették Katinkát a kegyvesztett Gyárfás elleni fideszes hadjárat levezényléséért.

Ennyi.

kiskutyauto 2017.08.04. 23:46:34

Nem tudom, van-e élet nélküle (bár szerintem nincs, Katinka az élet értelme!!!!!) hogy van-e, de egyet tudok... Katinkának minden testéből kiálló dolgot acsarkodva, hörögve, fulladásig nyálzubogva oblákova mélytorkoznék szürcsölnék szívnék magamba... és minden testéből kifolyó dolgot orrba felszívnék az utolsó cseppig.... nonstop és extázisban... örjöngve... csak ennyit tudok Katinkával kapcsolatban....

EGY a megingathatatlan HÁROM millióból 2017.08.05. 02:51:34

Ez a fajta amerikai tipusu PSZIHOPATA sportszemlelet, ahol a versenyzok a penzert kuzdenek, annyira gusztustalan es idegen Europatol, hogy a legkevesbbe sem erdekelnek az eredmenyei.
Remelem hogy hamarossan elhuz a francba Europabol, es Amerikaban szamolgatjak a dollarokat a pszihopata ferjevel.

midnight coder 2017.08.05. 10:42:18

Most őszintén szólva nem tökmindegy, hogy hányszor szólt a Himnusz a vizes VB-n amire úgy szórtuk el értelmetlenül a milliárdokat, mintha legalábbis arab olajország lennénk végtelen mennyiségű naftával a seggünk alatt, és nem egy rakás csóró aki légkondi nélküli villamoson, buszon úszik a saját izzadságában naponta a BKV muzeális járművein, nem az életét kockáztatná ha orvoshoz megy, mert a nyugdíjkorhatár szélén álló túlterhelt dokik gyógyítják horrorisztikus körülmények között, az oktatási rendszerünk nem egy katasztrófa lenne, az átlag fizu pedig nem a negyede lenne annak, amit pár száz kilométerrel arrébb keresnek ugyanazért a melóért az emberek. De hurrá, a Katinka nagyon gyorsan úszott. Majdnem olyan gyorsan mint a ponty amiből a karácsonyi halászlé készül. És ennek aztán nagyon kell örülni, mert ismét kiderül hogy nagyon jók vagyunk egy olyan dologban aminek a világon semmi jelentősége nincs, de elköltünk egy kalap pénzt arra hogy jók legyünk benne.

midnight coder 2017.08.05. 10:46:22

@midnight coder: Ja, és bocs. Nem mi vagyunk a jók, hanem Katinka. Attól hogy ő jól úszik., a többi 10 millió nemigen. Na jó, ez különösebben nem is fontos nekik, mivel viszonylag kevesen jutnak el úszva a munkahelyükre, ahol szintén kevesen foglalkoznak azzal hogy úszva szerezzék meg a napi táplálékot. Aki meg igen, az meg nem állampolgár, hanem csuka.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2017.08.05. 12:02:56

@midnight coder: Van jelentősége az úszásnak. Bizonyos helyzetekben létfontosságú, hiszen a vízbefulladás veszélyének elhárításához nélkülözhetetlen. Az úszás sebességének viszont szerintem sincs különösebb jelentősége: sebességhajhászás helyett időben el kell indulni.

csorsza 2017.08.05. 13:10:43

Miért lennénk kiszolgáltatva neki? Alapvetően, az ő valóban kiemelkedő úszóteljesítménye csakis az ő életére van hatással. Alapvetően, midnight coder+1.

midnight coder 2017.08.05. 14:59:42

@udvaros: Az úszni tudó emberek aránya és a Katinka érmeinek a száma kb. függetlenek. Illetve, annyiban nem, hogy minél több uszoda van sportolóknak fenntartva, annál kevesebb ember tud megtanulni úszni.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2017.08.05. 17:13:08

@midnight coder: Mindenben igazad van. A versenyúszás legyen hobbitevékenység, aminek finanszírozását oldják meg az érdekeltek saját jövedelmükből. A pénzdíjas versenyeken összeúszott díjaikból nem is lehetetlen, csakhogy a mi faszunkkal verve a csalánt – közpénzekből gazdálkodva – kényelmesebb nekik. Ez érvényes a sikersportágak mindegyikére, ráadásul a focira is. Nem hiszek a helyzet változásában addig, amíg szotyolát köpködő, focimeccseken üvöltöző tahók irányítják az országot.
Az úszás jelentőségének megítélésében azért fogalmaztam meg ellenvéleményt, mert sokkal nyugodtabb vagyok azóta, hogy a gyerekeimet megtanítottam úszni. Esetükben nem az élsportolói pálya kezdetét jelentette a művelet, hanem eleinte kizárólag a víz felszínén maradás tudományát céloztuk meg, amit később kiegészítettünk a part elérésének képességével. Ezt követően az úszással nem foglalkoztunk többet, mert volt jobb dolgunk. Mondhatnám, hogy Hosszú Katinka leragadt ezen a szinten. Az ő tudományával valóban nem javul a világ. Akármilyen gyorsan úszik, bármennyire ügyes, a polgárok lényegi gondjai az ő képességeivel nem oldhatók meg.

Hefe 2017.08.05. 20:00:36

vidam dolog uszonemzetkent unnepelni magunkat, amikor a lakossagnak csak 10%-a tud uszni.
A tovabbi gondok ott kezdodnek, hogy voltak mar csodak az uszas tortenelmeben, amikor valaki 27 evesen tanult meg uszni es gyorsan nyert is 3 olimpiai aranyat. michelle smith bruin-nak hivtak az illetot...

Hefe 2017.08.06. 04:28:08

" Van-e élet Katinka nélkül?"

a gond ott kezdodik, hogy vele biztosan nincs elet.
süti beállítások módosítása