Magyarország legfantasztikusabb számolgatós oldala.

BugData

BugData

10. Ismeri egyáltalán a választási rendszert a Momentum?

2018. március 10. - szaja

 

A politikai kampányok hamar megtanítják az embert arra, hogy a kampányok idején sem a pártok állításaiban, sem ígéreteiben nem érdemes igazán hinni, így ezt a példát követve én is gyorsan kiugrok a tegnap tett ígéretemből, és a visszalépések elemzése helyett egy aktuálisabb ügyet veszek elő (de természetesen a közeljövőben jön a visszalépéses kontent is). A témaváltás oka az, hogy tegnap szembejött velem egy olyan kampányanyag, ami kinyitotta a bicskát a zsebemben:
momo.png

Első ránézésre teljes képtelenségnek tűnik, hogy az ellenzék (jelentsen bármit is ez a szó) pozícióját egy a parlamenti küszöb eléréséért küzdő párt parlamentbe kerülése segítené úgy igazán, de a korrektség kedvéért adjuk meg a Momentumnak a lehetőséget, és számoljunk utána a kérdésnek! 

A poszt sajnos nem definiálja, hogy a "Momentumra adott szavazatot" listás vagy egyéni szavazatként kell-e értelmezni, úgyhogy a biztonság kedvéért mindkét lehetőségre kitérünk. Mielőtt ebbe belevágnánk, azért 0. pontként említsük meg azt, hogy a bejegyzésben linkelt felmérést a kormányközeli Nézőpont Intézet készítette, így az abban szereplő adatok pontosságáról nem kifejezetten vagyunk meggyőzve, de persze az is érthető, hogy a párt marketingesei inkább ezt az adatot használják, mint a (szintén Fidesz-közeli) Századvég által mért 0%-ot.

Az első ellenőrzött állítás tehát a következő: "(Az egyéni körzetben) a Momentumra adott szavazat erősíti legjobban az ellenzéket". Sajnos minden egyéni körzetre kiterjedő hiteles közvélemény-kutatással nem rendelkezünk, de azt joggal feltételezhetjük, hogy az országosan 0-4% közötti eredményre mért kispárt a legtöbb körzetben nem az ellenzéki oldal legerősebb szereplője. A Momentum - hasonlóan a többi kispárthoz - Budapesten sokkal erősebb, mint vidéken, így ha vannak esélyes jelöltjei, azokat a fővárosban kellhet keresni. Szerencsére ebben a kérdésben már segítenek a Közös Ország Mozgalom már elkészült felmérései: a három budapesti körzetről készült elemzés nem fest túl reményteli képet a párt budapesti jelöltjeiről:

Sajnos a Momentum számára legérdekesebb körzetről, a pártvezető Fekete-Győr Andrást érintő Budapest 1. választókörzetről még nem készült el a felmérés, de a többi budapesti eredmény nem kecsegtet sok jóval. Személyes szakértői becslésemben ettől függetlenül nem tartom lehetetlennek, hogy az erős ismertséggel rendelkező FGYA körzetében akár a legerősebb kihívó szintjét is elérje, de azt elég nagy bizonyossággal jelenthetjük ki, hogy a további 105 választókörzetben (igazából valójában 98-ban, hiszen 7 helyen nem indul MoMo-jelölt) a Momentumra leadott egyéni szavazat egész bizonyosan nem az ellenzéket fogja erősíteni, hiszen az nem a mandátumot szerző jelölthöz fog kerülni. De legalább töredékszavazatot jelent a Momentum számára, ami mondjuk olyan sokat nem ér, de azért ártani nem árthat. Összegezve: egyéni körzetben a Momora adott szavazat a Budapest 1. körzetet leszámítva egész biztosan nem segíti az ellenzéket. (BP01-et pedig meglátjuk, ha majd kijön a KOM-elemzés).

Nézzük akkor a második állítást: "(A pártlistán) a Momentumra adott szavazat erősíti legjobban az ellenzéket." Ehhez az állításhoz kapcsolódik a Facebook-poszt szöveges része, miszerint "még egy százalék a Momentumnak, -5 parlamenti szék a Fidesztől". Na, hát akkor hasonlítsuk össze a felvetett két szcenáriót: mi van akkor, ha a nézőpontos felmérés valósul meg, és mi van akkor, ha ahhoz képest még +1%-ot szerez a Momentum, és bekerül a Parlamentbe? Jóindulatúlag a továbbiakban nem fogunk foglalkozni azzal a kikerülhetetlen kérdéssel, hogy a küszöb el nem érése esetén minden a pártra leadott szavazat a kukába kerül, és csak arra koncentrálunk, hogy a parlamentbe kerülés milyen hatással van az ellenzéki állásra. 

A parlamenti mandátumok kiszámolásához elővettem tehát a nézőpontos listás eredményeket, és egy nagyon egyszerű modellt raktam mögé a levél és egyéni körzeti szavazatokra vonatkozóan. A szcenáriónk 65%-os részvétellel, a jelenleg reális marginális ellenzéki összefogással számol, tehát a Fidesz az egyéni körzetek 90%-t viszi, illetve természetesen megkapja a levélszavazatok óriási részét. A töredékszavazatok kiosztását az egyéni körzetek egyesével megadott eredményei alapján adtam meg, ami a 2014-es adatokra épül, így valószínűleg kicsit az MSZP/DK felé lejt a Jobbikkal szemben, de ennek végképp nincs jelentősége a modell összessége szempontjából. A Momentum jelöltjeinek átlagosan 2,5%-ot adtam az egyéni körzetekben a KOM által már felmért körzetekről ismert információk alapján. Az A opcióban (4%-os Momo) tehát így néznek ki a listás mandátumok:

Mi történik, ha a Momentum sikeresen mozgósít, és elér annyi szavazót, ami az 5%-os küszöb megugrásához szükséges? Ha a rendszerhez csak 55.000 új MoMo szavazót adunk hozzá (ennyi szükséges az 5%-hoz), akkor azonnal egy balszerencsés malőrbe futunk bele, ugyanis ezzel a lépéssel 9,9%-ra visszük le az MSZP-P listás eredményét, amivel a szocikat kiejtjük a parlamentből:

Mivel a Momentum a bejegyzésében az ellenzék erősítését tűzte ki céljául, én most azt feltételezem, hogy a MoMo se szeretné azt, hogy 9,9%-nyi ellenzéki választópolgár listás képviselet nélkül maradjon, így udvariasan hozzáadok 6.000 fiktív MSZP-P szavazót a modellhez, hogy ne legyen harag:

Nos, a Momo így már bekerül a parlamentbe, és 4 mandátumot szerez a listán, aminek akár örülhetne is az egyszerű ellenzéki - ha a 4-ből 3 Momentum-mandátum nem pont az ellenzéki pártoktól került volna a lilákhoz. Bizony, a Fidesz 42 listás mandátumát a Momo-bejutás nem igazán befolyásolja, a 4 mandátumból mindössze egyet visz el a Fidesztől a Momo, további 1 a Jobbiktól, 1 az MSZP-P-től, 1 pedig a DK-tól kerül levonásra. Ennek persze az egyszeri Momentum-szimpatizáns nyilván örül, de össz-ellenzéki szempontból csak egyetlen mandátumot ér az akció, és teljesen hamis a Momentum eredeti állítása. 

Ha valaki esetleg azt az eltérést kifogásolná, hogy a Momentum eredetileg 5 parlamenti széket ígért, mi mégis csak 4-et találtunk, nos, neki is van válaszunk, kettő is. Az egyik megoldás a problémára a már felvetett MSZP-P kiütés lehet, ugyanis a szocik kiejtése esetén már valóban 5 mandátumot húzna be a Momo - más kérdés, hogy az ellenzék ezzel nettó veszít, hiszen a 10%-os MSZP-P eredményért járó 11 mandátumból 5 a Fideszhez kerülne, így az ellenzék ezzel a manőverrel még rosszabb helyzetbe kerülne. A másik megoldás az lehet, hogy a Momentum az én modellemhez képest több töredékszavazattal számol, és így kalkulál magának eggyel több mandátumot. Ezzel a feltételezéssel nekem igazából az a bajom, hogy én már a saját modellemet is túl jóindulatúnak érzem, hiszen 2,5%-nyi olyan választót képzel el körzetenként, akik tudatosan egy esélytelen ellenzéki jelöltre szavaznak. Mindenesetre ha mégis összejönne az 5. mandátum, akkor azzal a hírrel szolgálhatok, hogy természetesen ez sem a Fidesztől vándorol el.

Úgy gondolom, hogy egyértelműen sikerült megerősítenem azt a feltételezésemet, hogy a Momentumra adott voks szinte semmilyen szempontból nem erősíti az ellenzéket, így az objektivitás híveként nem folytatom tovább a bejegyzést abban az irányban, hogy a Momentumra adott hasznos szavazatok valós ellenzéki erők között történő szétosztása ellenben valóban segíthetné az ellenzéket, hanem itt megállok. 

Időközben amúgy a felháborodásom is elmúlt, mert rájöttem, hogy ekkora valótlanságot szándékosan biztosan nem írna egy párt, így arra jutottam, hogy a Momentum illetékesei valószínűleg nem ismerik a választási rendszert - nem ciki, tényleg elég bonyolult, de ajánlom az előző bejegyzésünket, ahol utána tudnak nézni a részleteknek. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bugdata.blog.hu/api/trackback/id/tr1313728460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borisz 2018.03.11. 07:03:45

a b-opciót nem értem, miért esnek ki 9,9%-kal...

Kivlov 2018.03.11. 11:00:48

Miért ne ismerné?
Csak nem akarja szembeköpni magát, mint a többiek...

Atiati 2018.03.11. 11:06:59

@borisz: MSZP-PM-nek 10% kell a bejutáshoz

Atiati 2018.03.11. 11:11:41

Ha abból indulunk ki, hogy a Momentum a jelenlegi ellenzèket sem tartja hitelesnek, akkor megáll a logika. MSZP esetèn már többször fel is merült a gyanú, hogy a Fidesz kottájából játszik, a Jobbik meg tulajdonképpen Fidesz 2.0. Gyurcsány mögè meg nem lehet beterelni a balos szavazókat, mert a legtöbb ember számára vállalhatatlan.

VáradiJános 2018.03.11. 11:25:20

@Atiati: ne merd a szádra venni Gyurcsány Ferenc Miniszterelnök Úrat, mert mindjárt jön @taga20 és elküld anyádba!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.03.11. 11:53:46

@VáradiJános: Azt tudjuk te mit vennél a szádba. :-))

"Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2018.02.11. 15:04:21
@VáradiJános: Leplezed hogy udvarolsz nekem.
Válasz erre
VáradiJános 2018.02.11. 17:46:54
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: dehogy leplezem, kúrnálak szívesen"

nemecsekerno_007 2018.03.11. 12:02:49

Teljesen igazuk van ha el akarnak határolódni az összes korábbi párttól, ilyen lenne egy megújulás és nem az amit a "ballib" ellenzék próbálgat...

pikkbubi 2018.03.11. 13:05:21

Az LMP már 10 éve vált korszakot...a fidesz köszöni szépen

Nerevaryne 2018.03.11. 13:11:20

Attól függ ki mit tart ellenzéknek. Én speciel az MSZP-t nem tartom ellenzéknek mióta saját magukat szabotálják csak hogy az öreg rókák biztosan bent maradjanak. Nekik nem az a céljuk, hogy megújuljon a politika, vagy hogy jó legyen az országnak, csak megint a pénz kéne. DK ugyanaz. Marad a Jobbik az lmp meg a momentum amelyekről el is lehet hinni, hogy kormányozni is akar.

freemanowe 2018.03.11. 14:35:43

Akkor foglaljuk csak össze:
- van a Fidesz: voltak jó lépései, de a mérhetetlen lopás és az elcseszett gazdaságpolitika az állandó ellenségkép kereséssel hosszútávon nem tartható - érzik is és most megy "krumplileves" osztogatás
- van a Jobbik: egykor szebb napokat megélt radikális párt, most annyira képmutatóan mászik középre, hogy ezzel az identitásvesztéssel és hiteltelen programjával inkább vicc kategória
- van az MSZP, DK és egyéb leszerepelt bohócpártok és származékaik: semmi újat nem tudnak mutatni, ha ismét kormányra kerülnének. Majd 3 év múlva jönne egy újabb öszödi beszéd és mindenki belátná, hogy tényleg csak az a programjuk, "hogy de a másik többet lopott" és az ország bedobott gyeplővel esik a bankok és oligarchák áldozatává
- aztán van itt egy jó kis LMP-nk: már 10 éve bizonyítják, hogy számukra is Lehetetlen Máshogy Politizálni, aki jó kis érzelmi alapon irányított, sötétzöld irányt akar megtalálta az ideális pártját. Jól tudják, hogy egyedül semmit sem érnének, ezért dörgölőznek is szépen jobbra-balra
- és végül akiket a cikk akar fikázni, mert nem hajlandók dörgölőzni (hüpp-hüpp mszp) a Momentum: egy ifjú idealistákból álló párt, akikben még tényleg él a szellem, hogy lehetne máshogy csinálni. Már október környékén kinn volt az épkézláb programjuk, ami nem csak frázis puffogtatásból áll. Ők még nem vitték csőd szélére az országot és még nem is rabolták szét. Olyan ötleteket akarnak megvalósítani, amit máshol már kipróbáltak és működik - nem saját "unortodox" Fságokakkal akarnak boldogulni. Haladó szellemet képviselnek és nincsenek megrontva a rendszerváltás előtti maradisággal - írom ezt úgy, hogy nem vagyok elkötelezett hívük. Ha bevezetik a progresszív adót, azt a saját bőrömön is megérzem, és még van jópár pont a programjukban, ami nem fog kedvezni nekem, de megértem és bevállalom, mert az országot és a közösséget csak így lehet kihozni abból a mély szaros mocsárból amibe a kommunizmus és a gengszterváltás óta eltelt időben süllyedt. A vezetésből ki kell halnia a régi generációknak, mert azok már csak ismételgetik ugyanazokat a hibákat körbe körbe. A nép...az istenadta nép meg annyira lehülyült a mounika són, meg a valóságsókon, hogy csak tapsikol hozzá, ahelyett, hogy tudatos szavazatot adna le objektív alapon nem hitkérdést csinálva a választásból.
Szóval kedves cikkíró, itt nem az a baj, hogy a Momentum vesz el szavazatokat, hanemhogy az MSZP, DK, stb. nem képes belátni, hogy nekik már meszeltek, és vonulnak vissza emelt fővel, mert így ők veszik el a szavazatot a Momentumtól.
Egyébként meg ha nem a Momentum, akkor a Fidesz...a többiek listáira kár a papírt pazarolni.

MercatorCook (törölt) 2018.03.11. 15:18:50

@freemanowe: "Haladó szellemet képviselnek"
És valóban!
www.youtube.com/watch?v=wolLUl4kHhU

"Ha bevezetik a progresszív adót...mert az országot és a közösséget csak így lehet kihozni abból a mély szaros mocsárból"
Magyarországon már volt progresszív SZJA rendszer. és már volt egy miniszterelnökünk aki meg is mondta, hogy akinek ez nem tetszik annak el lehet menni innen.
Csak emlékeztetőül: www.youtube.com/watch?v=-tEXu8roJEQ
El is mentek, jobban is jártak. Akik meg maradtak azok visszavettek a tevékenységükből mert nem volt értelme többet dolgozni, ha úgyis elveszi az állam.

Jakab.gipsz 2018.03.11. 15:20:05

@freemanowe:

Naiv és hiszékeny vagy mint egy gyerek olyan aki még hisz a télapóban és a romlatlan Y generációban.

freemanowe 2018.03.11. 15:39:34

@MercatorCook: a politikusnak nem reáltárgyakból kell erősnek lennie. De ez jó :D

A progresszív adórendeszer szerintem is igazságtalan, de nem is pozitívumként hoztam fel a hozzászóllásban. De összességében egy kis sz@rt mindenkinek le kell nyelni. Jó lenne, ha végre egy hosszútávon élhető és stabil Magyarországon dolgozna itt mindenki, nem pedig csak abban gondolkodnának, hogy ezt a ciklust kihúzzuk, a trágya meg majd potyog az utánnunk következő kormányra/generációra. Jelenleg mindenki csak azt nézi, hogy mi jó a saját zsebének, de vegyük már észre, ha a szomszéd éhezni fog úgyis az én tehenemet fogja levágni, ha tetszik, ha nem. Tehát inkább most adok picit többet, hogy együtt gyarapodjunk, minthogy a végén vigyen mindent. Persze, aki a tűz körül gyarapszik az nem itt várja majd meg a végét, de azért remélem vagyunk itt még páran, akik szeretik hazájukat és kitartanak amíg lehet - és ha mással nem is, de egy szavazattal azért a józanságra tesznek...
Másrészt a videóban példálózott slotákia reálárakban még mindig Magyarország mellett halad, de bérekben már itthagyott minket...

freemanowe 2018.03.11. 15:45:26

@Jakab.gipsz:
naés? itt legalább látok egy konkrét tervet, programot. A többi pártnál csak az megy, hogy "becsszó mi kevesebbet lopunk majd", meg "elszámoltatjuk a tolvajokat" - aki ezeknek hisz az kevésbé naív?
1 . Csak azért lopnának kevesebbet, mert nem lennének 2/3-on, hogy ilyen ügyesen "titkosítsák" a bűnjeleket, meg nem lenne saját főügyészük.
2. Hol akarnának bárkit elszámoltatni, amikor a saját lelkiismeretük se tiszta?

Fritz Gerlich 2018.03.11. 16:50:11

Az sincs éppen a politikai éleslátás birtokában, akinek még mindig nem esett le, hogy a Momentum a Fidesz kreálmánya. Ez a helyzet. És igen ez még akkor is így van, ha megfúrták az olimpiát.
süti beállítások módosítása