Magyarország legfantasztikusabb számolgatós oldala.

BugData

BugData

1. Jól sikerült-e a vizes vb?

2017. július 31. - szaja

A budapesti vizes vb utolsó versenynapjának lezárulásával a tudósítások helyét az elemzések, értékelések vették át a sajtóban, így vasárnap este óta sok helyen sok különböző véleményt hallottunk a vb eredményességéről.

Jelen bejegyzésünkben eltekintünk a vb gazdasági és társadalmi hasznosságának amúgy is nehezen mérhető értékelésétől, és arra koncentrálunk, ami az egésznek a lényege lenne: a sportra.

A kötelező lelkendező írások mellett több helyen is változó élességű kritikát fogalmaztak meg a magyar csapat teljesítményével kapcsolatosan, és bizony, gyakori az a vélemény, hogy elmaradtunk az elvárásoktól. Nos, ha a számokat vesszük alapul, akkor az úszásban szerzett 2 arany – 4 ezüst – 2 bronz éremgyűjtemény valóban elmarad a szövetségi kapitány előzetesen megfogalmazott kívánságától (2-4 arany, 10 érem), de abban már korántsem voltam biztos, hogy például az alábbiakban megfogalmazott kritika valóban kellően megalapozott:

„A legfontosabb szakmai mutatókban közel sem ez volt a legsikeresebb világbajnokságunk. Jó, nem tisztességes az 1991-es világbajnoksággal bármit összevetni, amikor a csúcson lévő Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina két-két aranya mellett Rózsa Norbert is győzött. De még két éve Kazanyban is több aranyat nyertünk (hármat, most kettőt), és több érmünk volt úszásban (10, most 8), igaz pólóban bejött egy ezüst.” (haszanz, 444.hu, 2017.07.31.)

Így első ránézésre annyit látok, hogy a szerző egy 17 elemű sokaság esetében (1973 óta ugyanis ez volt a 17. vizes világbajnokság) mindössze két viszonyítási alapot használ: a maximum értéket és a bázis (előző) értéket, ami nekem egy kicsit kevésnek tűnik. Mivel amatőr sportrajongói élményeim alapján az utóbbi 2 évtizedben korántsem volt minden úszó vb-n kolbászból a kerítés a magyarok számára, ezért úgy döntöttük, hogy utánanézünk annak, hogy valóban akkora kudarc volt-e ez a vb számszakilag. Mivel az adatok teljes körűen rendelkezésre állnak, így viszonylag egyszerű dolgunk volt az elemzéssel, amit a következő szabályok mentén végeztünk el:

  1. Csak a medencés "klasszikus" úszást vonjuk bele az elemzésbe. A többi egyéni vizes számban értelmezhetetlen a magyar részvétel (bár Olasz Anna 2015-ös kazanyi ezüstérme 25 km-en azért megsüvegelendő), így csak a zajt növelné a bevonásuk. A vízilabda pedig kellően más tészta ahhoz, hogy külön foglalkozzunk vele (majd máskor), de szerintem azzal mindenki egyetért, hogy az egy érem kb. jól megfelelt a realitásoknak. (2015-ben Kazanyban egyébként nem sikerült dobogóra állni csapatainknak.)

  2. Az eredményesség alapját a megszerzett érmek jelentik, így szomorúan elbúcsúzunk a szinte hungarikum „pontszerző helyektől” és a döntős szereplésektől. Haladva a korszellemmel, és figyelembe véve az úszóeredményekre jellemző mikroszkopikus időkülönbségeket, az érmeket nem különböztetjük meg szín szerint, tehát minden vb-t a teljes éremszám minősít.

  3. Bár az úszó vb-k lebonyolítási rendje nem változott eget rengetően 1973 óta, a versenyszámok száma csak felcsúszott 29-ről 42-re (elsősorban az 50 méteres sprinttávok megjelenése az ezredfordulón hozta ezt a növekedést), így az adott vb-n megszerezhető érmek számát is figyelembe vesszük.

  4. A számítási logika tehát a következő: a megszerzett érmek számát elosztjuk az adott vb-n kiosztott érmekkel (versenyszámok*3), így minden eseményre kapunk egy százalékos értéket, ami megmutatja, hogy a magyarok a megszerezhető dobogós helyezések hány százalékát szerezték meg.
    magyar_vizes_vb_teljesitmeny.png

A számok nem hazudnak: szigorúan objektíven nézve a budapesti vizes vb a magyar úszósport 4. legsikeresebb vb-je volt, a dobogós pozíciók 6,35%-át Magyarország szerezte meg!

A számsort átnézve jól láthatóak az eredeti idézetben található „fallacy”-k, hiszen a megfogalmazott állítások alapvetően igazak, de:
(1) A mostani teljesítményt egy kiemelkedő bázisévhez hasonlítjuk, hiszen Kazany 2015 a 7,14%-os értékkel a 3. legjobb úszó vb-nk volt. A bázisévhez viszonyítás egy fix terjedelmű sokaság esetében amúgy is veszélyes fegyver, hiszen ha mindig az az elvárásunk, hogy javítsunk az előző eseményhez képest, akkor előbb-utóbb mind a 42 számban magyar éremre lesz szükségünk, és egy idő után már ez is kevés lesz.
(2) A másik viszonyítási érték pedig Perth 1991, ami bizony a magyar úszósport (holtversenyben) legjobb eredménye, amitől nem feltétlenül szégyen elmaradni.

Egyébként a hecc kedvéért azt is meg lehet jegyezni, hogy mind Perth-ben, mind a holtversenyben szintén 8,33%-ot elérő 1994-es római vb-n ugyanúgy 8 érmet szereztünk, mint idén – csak ugye a versenyszámok szűkössége miatt a 90-es évek vb-it sikeresebbnek értékeli a módszertan.

Összességében tehát elég objektíven kijelenthető, hogy kudarcként semmiképpen sem érdemes elkönyvelnünk a vb-t: az eddig megrendezett 17 vizes vb-n ez volt a 4. legjobb teljesítményünk a medencében.

Más kérdés, hogy a világversenyeken jellemző házigazdai extra teljesítmény ezúttal nem érzékelhető annyira egyértelműen, de ha eltekintünk az outlier-ként is felfogható kazanyi sikereinktől, akkor egész jól látható a grafikonon, hogy az új évezredben megközelíteni is alig tudtuk az idei teljesítményt. Ennek megfelelően ezúton is gratulálunk a csapatnak, és bízunk abban, hogy a 2019-ben, Gwangjuban is legalább 5%-os mutatóval zárjuk a vb-t!

,,Na jó, akkor nem is sikerült rosszul a vb, de azért ezt csak Katinkának köszönhetjük, ha ő nem lett volna, akkor teljes a beégés!" - merülhet fel az egyszeri olvasóban. A következő bejegyzésünkben pontosan ezt a jelenséget fogjuk megvizsgálni:

- Mennyire ritka az ennyire kiemelkedő egyéni teljesítmény a magyar csapatban?
- Mennyire magyar sajátosság az "egyszemélyes csapat" az idei vb-n?

A bejegyzés trackback címe:

https://bugdata.blog.hu/api/trackback/id/tr3712702793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magister_ 2017.07.31. 15:53:03

Vagyis az utóbbi 17 VB -ből csak három olyan akadt, amelyben jobb eredményt produkáltunk! Szép eredmény tehát, amihez gratulálunk sportolóinknak!

Attilajukkaja 2017.07.31. 17:39:54

Ez az ábra mégis mit akar mutatni? Miért nincs hozzá magyarázat? Miért ködösítenek az elemzők?
Ebben a formában parasztvakítás az egész.
Nem mintha meglepődtem volna, ....

Nietzsche_ 2017.07.31. 20:07:00

Úgy tudom 9 érmet szereztünk: 2 arany, 5 ezüst és 2 bronz a végső egyenleg! Két éve picit jobbak voltunk, akkor a 2015-ös Kazani Vb -n 10 érmünk lett: 3 arany, 3 ezüst, 4 bronz. Még előtte a 2013-as barcelónai VB -n pedig 7 érmünk lett csupán: 4 arany, 1 ezüst, 2 bronz.

A 2011-es sanghaji Vb mélypont volt, alig 5 éremmel: 1 arany és 4 bronz! Úgyhogy mindent egybevéve egész jó eredmény ez az idei "termés"!

DangerTotya · http://bkvfutas.blog.hu/ 2017.07.31. 20:11:02

@Frank Leone 510: ahogy a cikk írja is, csak a medencés úszás érmek vannak számolva az elemzésben, ezért van szó 8 éremről.

DangerTotya · http://bkvfutas.blog.hu/ 2017.07.31. 20:11:54

@Attilajukkaja: kritika megfogalmazása előtt célszerű elolvasni a cikket

Attilajukkaja 2017.07.31. 20:52:46

@DangerTotya:
Elolvatsam.
Az x és az y tengely miért nincs feliratozva? Ez neked így rendben van? Túl sokat kérek vagy mi a gondod?

Nietzsche_ 2017.07.31. 20:54:04

A magyar érmesek:

Arany:

Hosszú Katinka 400 méter vegyes

Hosszú Katinka 200 méter vegyes

Ezüst:

Hosszú Katinka 200 méter hát

Férfi vízilabda válogatott

Milák Kristóf 100 méter pillangó

Verrasztó Dávid 400 méter vegyes

Cseh László 200 méter pillangó

Bronz:

Hosszú Katinka 200 méter pillangó

Gyors váltó 4x100 méter ( Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd )

Attilajukkaja 2017.07.31. 20:57:38

@Frank Leone 510:
Nem rossz! Katinka megmentette Gyárfás mundérját!

Nietzsche_ 2017.07.31. 21:27:37

@Attilajukkaja: ... mondjuk abban is van valami :-))))

xclusiv 2017.07.31. 23:01:25

Tehát akkor, ha jól értem, már félretéve a bullshit és a fingreszelést:
1. Elvárások alatt teljesítettek az itthoni vébén a sportolóink
2. Még idegenben is sikeresebbek voltak, mint itthon
3. tehát megérte erre elbaszni 200 milliárdot
4. a blog meg a blocklist-re

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.08.01. 07:34:22

Szerintem a vébé jól sikerült magyar szempontból. Kicsit sok pénz lett rá elbaszva, de legfeljebb Mészáros Lőrinc nem gazdagodik azokkal a milliárdokkal. Az ciki hogy az érmek majd felét egy ember hozta.

kilgortrout 2017.08.01. 09:16:07

Öt "egység" szállította az érmeinket (a váltót egyetlen identitásnak veszem, és a cikkhez igazodva csak a medencés úszást nézzük). A minket megelőző svédek biztosan nem jobbak e téren; van egy Sarah Sjöström, aki bezsebelt egy talicska érmet. Meg merem kockáztatni, hogy az oroszoknál is Jefimova érmei domináltak. Persze, ha csak az aranyakat nézzük, akkor "csakakatinka", de amúgy az öt különböző helyről jövő érem egyáltalán nem rossz-sőt!

szaja · http://gayvagynemgay.blog.hu 2017.08.01. 09:28:26

@kilgortrout: Épp erről a témáról készül a kövekező cikkünk, megpróbáljuk a lehető legobjektívabban meghatározni, hogy mennyire "egyemberes" a csapatunk - akár nemzetközi összehasonlításbn is.

michaelscarn 2017.08.01. 09:44:59

@xclusiv: azt, hogy megérte erre elkölteni 200 milliárdot, hol olvastad? Pont nem erről szól a cikk, hanem a sportteljesítményről. Nem kéne összekeverni a kettőt, mert nem a jó sporteredmény a mérője annak, hogy megérte-e a rendezés.

ontologist 2017.08.01. 10:04:48

A VB-n nyújtott teljesítmény erősen féloldalas: néhány úszó formába hozása úgy sikerült, ahogy annak lennie kell, de sokan messze elmaradtak a legjobbjuktól, és vannak, akik évek óta nem tudják azt hozni nagy versenyeken, ami bennük van. Valószínűleg itt edzői hibákról, illetve a mentális felkészítés hiányosságairól van szó, nem hiszem, hogy a rosszul szerepelt úszók nem edzettek volna eleget.
Meg kellene tanulnunk azt, amit az USA-ban tökéletesen csinálnak, nevezetesen úgy felkészíteni az úszókat a nagy eseményekre, hogy azokon mindig az adott évi, vagy akár abszolút csúcson legyenek.
Ha az USA egy baltát indítana egy úszó vb-n, még az is érmet nyerne, annyira hinne magában, nálunk néha még a zsenik is veszítenek.

kakukk123 2017.08.02. 12:47:36

"Ha az USA egy baltát indítana egy úszó vb-n, még az is érmet nyerne, annyira hinne magában, nálunk néha még a zsenik is veszítenek."
Hmm, az USA egy erősen kompetitív félmilliárdos nép, akit ők elindítanak, az eleve kb. azon a szinten van, mintha az EU csak az EB érmeseket indítáná el egy világversenyen. A döntő garantált, az érem valószínű, az arany esélyes.
Ami viszont tényleg elgondolkodtató, hogy meggyőzően verni a világmezőnyt jelenleg egyetlen magyar úszó képes, ő is félig amerikai "termék". Meglátjuk, hogy a tehetséges fiatalokból sikerül-e majd itthon (vagy máshol) kihozni valami hasonlót.

Történelemtanár_ 2017.08.02. 14:47:52

9 érem az nem rossz eredmény. Az utolsó 5 VB közül a második legjobb. z viszont, hogy 170 - 200 millárd forintot elköltöttek rá, felháborító szerintem!

gigabursch 2017.08.04. 17:26:49

@michaelscarn: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Hogy mennyi a pontos végösszeg azt nem tudom, de mondjuk az tény, hogy a Teljes Margit-szigetet közművesítették, azt a Margit -szigetet, ahonnan eddig minden(!) lutya egyenesen a Dunába ömlött.
S ennek része volt egy közműalagút is.
S nyilván erősen nem két forint volt mondjuk a Hajós teljes renoválása (meg több egyéb uszoda is felkerült a listára - nem ok nélkül), pedig szinte nem is oly rég volt a Vízilabda EB, amikor a Lányok nyertek Faragó Tonó vezényletével, srácok meg harmadikok lettek.
Pedig akkor tip-top volt minden, csak épp az épületgépészet egy ilyen építményben azért erős hatásoknak van kitéve.

Ez utóbbi meg rámutat arra, hogy egyrészt ilyenkor mit lehet egy füst alatt elintézni (a 3-as metró még mindig kehes), s arra is, hogy mi minden nem történt volna meg.
Persze érdemes az árak mögé is nézni, de attól tartok túl kicsi vagyok ahhoz, hogy ez sikerüljön...

gigabursch 2017.08.04. 17:28:14

@Simao Sabrosa:
Nekem mindig kérdés, hogy ki állja a cehet.
Mennyit fizet a FINA, mennyit fizetnek a TV-s jogokért, stb...
Mennyi HIPA és egyéb adó jelenik meg...
Nyilván ezt nem mára tudjuk meg, feltétlen érdekel.

gigabursch 2017.08.04. 17:39:23

@Frank Leone 510:
Ki lett írva a cikkben az 1. és 3. pont is.
Tehát nincsen figyelembe véve a műúszás, mű- és toronyugrás sem.
S épp ezért a vizilabda sem.

gigabursch 2017.08.04. 17:40:21

@szaja:
Figyelembe vetted a holtversenyes helyezéseket is?

Nem nagy, de hibának mégis hiba a rendszerben...
süti beállítások módosítása