Magyarország legfantasztikusabb számolgatós oldala.

BugData

BugData

11. Újra az NB1-es nézőszámok nyomában

2018. július 20. - szaja

Tavaly nyáron időt, erőforrást és karaktereket nem sajnálva készítettünk egy átfogó elemzést az NB1 nézőszám tendenciáiról, amelynek részeként tettünk egy szakértői becslést a 2017/2018-as bajnoki szezon várható nézőszámaira. Természetesen már akkor is tudtuk, hogy a magyar foci csodálatos őskáoszában felelősen becsülni nem igazán lehet, de azért valamennyire bíztunk abban, hogy az előre nem látható ingadozások a matematika törvényei szerint kiegyenlítik egymást. A becsült számaink és a valóság összevetése végül így ki:

Ahogy látható, a teljes nézőszám kérdésében végül meglehetősen pontosra sikeredett a tippünk, hiszen mindössze 1,6%-nyi (49 nézőnyi) eltérés realizálódott a várt és a tény adatok között. (Kár amúgy az utolsó forduló izgalmaiért, mert 32 kör után mindössze 2 nézőnyi volt az eltérés a két érték között.) Olyan nagyon-nagyon azonban nem érdemes a saját vállunkat veregetni, ugyanis a meglepően pontos összérték ellenére az egyes csapatokra vonatkozó számokban gyakran nevetségesen mellélőttünk.

A mai posztunkban áttekintjük az egyes csapatok tavalyi teljesítményt, majd a jövőbe tekintve elkészítjük a 2018/2019-es (holnap kezdődő!) szezonra vonatkozó becsléseinket. Az egyes csapatokra fordított terjedelem nem lett egyenszilárdságú, ami nem örömteli, de hiába, bizonyos esetekben nincs mesélnivalónk, fölöslegesen pedig nem szaporítanánk a karaktereket. Nézzük tehát a csapatokat a 2017/2018-as szezon nézőszám szerinti sorrendjében.

Ferencváros

Arra való tekintettel, hogy egyértelműen a Fradinál lehetett a legkönnyebben trendvonalat húzni, statisztikusi lelkünk tavaly nem hagyott más esélyt, minthogy lineárisan folytassuk a nézőszám lassú erodálását. Ez a becslésünk eleinte nem is tűnt rossznak, a Fradi első négy meccsén 5500 körüli átlagot hozott, de arra nem gondoltunk, hogy ez a fejlemény a klubvezetést is riasztani fogja, és beengedi a szkenner-vergődésben 3 és fél éve vesződő ultrákat. A nagy visszatérésre a DVSC elleni 2017. november 4-ei meccsen kerül sor 19.125 nézővel, ami a mi modellezésünkben gyakorlatilag egy újabb stadionnyitó ként is értelmezhető. Természetesen ez a tömeg más stadionnyitásokhoz hasonlóan nem volt fenntartható, de a szezon második felében – talán a bajnoki esélyek hatására is – jóval magasabban állt be a Fradi nézőszám átlaga, így a végül elért 9.066 fő bőven megugrotta a várakozásainkat.

Idén nem fogunk kételkedni a Fradiban, hiszem a bajnoki cím legfőbb várományosaként a tét biztosan vonzani a szurkolókat. Növekedésre viszont nem merünk számítani, hiszen (pszeudo) stadionavatóra idén nem nagyon kerülhet sor (viszont két Fradi-UTE rangadóra igen), szóval 9.200 főben állapodunk meg.

Debreceni VSC

A Debrecen nézőszámai beállni látszottak a 3000 – 4000 közötti szintre, így egy sima mozgóátlaggal lőttük be a 3.400-as tippünket, amely gyakorlatilag tökéletesnek bizonyult. A csapat viszonylag erősebben sikerült bajnoki éve nem volt különösebb hatással a nézőszámokra (a szezon második felében nem látható emelkedés), így amennyiben semmilyen rendkívüli esemény nem történik, úgy a legbölcsebb döntés az lehet, ha kitartunk a már bevált tippünknél.

Újpest FC

Első ránézésre óriási sikersztori az Újpesté, hiszen előzetesen csak az NB1 6. legnézettebb csapataként számítottunk rájuk, de végül ahogy a valóságban, úgy ebben a kategóriában is bronzérmet értek el. Azonban ha az Újpest szezonjára gondolunk, úgy eszünkbe juthatnak az év eleji címerbotrányok és a kapcsolódó rengeteg MLSZ-büntetés, ami mindjárt árnyalni fogja az Újpest eredményeit.

Az Újpest ugyanis 16 hazai meccséből 5-öt zárt kapuk mögött rendezett, amely nézőszám-matematika szempontjából azért trükkös, mert nem nullaként kezeljük, hanem gyakorlatilag nem veszünk tudomást róla. Ez alapvetően nem is feltétlenül befolyásolná az átlagokat (csak az össznézőszámot), de ha figyelembe vesszük azt, hogy a lilák 5 inkább érdektelen meccs számait engedték el (pl. egy Balmaz és egy PAFC meccset), de cserébe a 11 nézőkkel ellátott meccsük között két Fradi elleni klasszikus is szerepelt, úgy mindjárt más a helyzet.

Ha korrigálunk egy kicsit, és a zártkapus meccseket feltöltjük az átlagos nem-Fradi meccsek nézőszámával, úgy máris 3100-ra csökken a 3426-os érték. Tanulságként felírhatjuk azt, hogy az újpesti nézőszám becslésénél érdemes figyelembe vennünk a Fradi elleni hazai meccsek számát, hiszen nagyon nem mindegy, hogy egy vagy két alkalommal triplázódik meg az átlagos nézőszám. A következő szezonban csak egy hazai derbire kerül sor, így azzal számolunk, hogy 16 átlagos nem-Fradi nézőszámot (2435) fog egy Fradi-nézőszám (9.500) felhúzni, így a lilák 2.850 nézőre számíthatnak jövőre.

Diósgyőri VTK

Új stadion alert! A 2017/2018-as stadionátadásokban érintett csapatoknál külön modelleztük a stadion várható megnyitásának hatását, a Diósgyőrnél 2 teltházas (14000 nézős) meccsre számítottunk a szezon végén. Ez a jóslatunk nem volt tökéletes, mivel végül 3 meccset játszhatott az új otthonában a klub, és a Mező elleni nyitómeccsen is csak 12750 néző volt (persze, lehet, hogy a kapacitásra vonatkozó előzetes adatok nem voltak pontosak), hogy aztán a stadion-másnaposság legdurvább újkori visszaesését produkálva egyből 4036 néző legyen kíváncsi a Paks elleni folytatásra.

Nyilvánvalóan nem tett jót a nézőszámoknak, hogy a csapat a kiesés ellen küzdött, de végül pont ez a tény, illetve az ehhez kapcsolódó ingyenes belépő tette lehetővé, hogy a végén több, mint 10000-en lássák a csapat csodás bennmaradását. Az új stadion tehát átlagosan 8900 nézőt hozott a várt 14000 ellen, de az igazi bajt nem is ez okozta, hanem a szezon gerincét adó albérlet.

A miskolci szurkolók kifejezetten jól tolerálták a debreceni albérletük első évét, így nem volt okom azt feltételezni, hogy a stadionnyitás vár50akozásokkal teli szezonjában durva visszaesésre kell számítani, így a 2016/2017-es év 3300 nézőjével számoltunk az albérlet idején. Nos, a varázs elmúlt, a balul sikerülő diósgyőri idényben átlagosan mindössze 2100-an voltak kíváncsiak a csapatra, és valójában ez is egy inflált érték, mivel a standard átlag tartalmazza a kettős rangadóként futó DVTK – Honvéd mérkőzést, amely nagyvonalúan megkapta az ugyanazzal a jeggyel elérhető, egy idősávval korábban lejátszott DVSC-Haladás nézőit. (A szerző kint volt a mérkőzéseken, és mindenkit biztosít, hogy az első meccs látogatóinak töredéke maradt megnézni a második meccset.) Ha a kettős rangadó 6.900-es számát kivesszük a pakliból, akkor a még aggasztóbb 1761-es értéket kapjuk.

Hogyan tovább, Diósgyőr? Nehéz dolgunk van a becsléssel, hiszen ott van az új stadion, viszont azt is láttuk, hogy a miskolciak rekordgyorsasággal vesztették a lelkesedésük, de persze azt is figyelembe kell vennünk, hogy egy esetlege sikeresebb szezon esetén újra beindulhat a lendület. Figyelembe véve azt, hogy a DVTK simán 5000 körüli szezonokat hozott az eredeti stadionjában, én most optimistán megadom nekik ezt az értéket (és ezzel a 2. legnézettebb csapatként várom őket jövőre.)

Haladás

A Haladás megduplázta a tavalyi szezonját az első újstadionos idényében, amit szinte tökéletesen tudtunk modellezni, hiszen 3135 becsült néző helyett végül 3092 lett a valós érték. Bár a soproni vendégjáték hosszabbnak bizonyult, mint arra számítottunk (4 helyett 9 meccs), ennek negatív hatását kiegyensúlyozta az, hogy cserébe nem volt idő a stadion-másnaposság teljes lefutására. Sőt, a görbe egész furcsa képet ad!

Természetesen a nyitás utáni csökkenés elkerülhetetlen volt (8028 néző után 4912), de a csökkenő tendencia megállt, sőt, a szezon végére majdnem megközelítette a csapat a nyitómeccs számait (5882 az Újpest ellen, 6743 a Mezőkövesd ellen).

Ennek a jelenségnek az okát én nem nagyon találom, így kommentben szívesen várom a Szombathelyen jártas olvasók a segítségét. Mindenesetre attól még, hogy a jelenséget okait nem értem teljesen, a modellben ezzel a folyamattal kell számolnom, így egyelőre az új stadion nézőszám-átlagát (5000 fő!) veszem alapul a következő szezonra is, és bár picit csökkentem, nem tartom lehetetlennek, hogy ezzel a 4500-as tippel azért meg fogok égni.

Budapest Honvéd

Visszaesés történt a bajnoknál, amit előre is jeleztük, hiszen nem minden szezonban láthat teltházas bajnoki döntőt a Bozsik. Egyébként minden nagyjából a várakozásoknak megfelelően történt, a Fradi elleni meccseken kijöttek 4500-an, egyébként pedig a 2000-et hol felülről, hol alulról nyaldosta a nézőszám, amely végül 2510-nél állt meg.

Mi ugye ennél pesszimistábban tippeltünk, és csak 2252 nézőt vártunk, de sok ok idén sincs az optimista tippelésre, hiszen a kispestiek elvesztették nézőcsalogató sztárjaikat, csak egyszer fogadják a Fradit, és várhatóan valamikor az ősz folyamán a Hidegkutiba költöznek. A költözés hatásának irányának egyébként különösen nehéz felmérni, hiszen bár Kispesttől valóban távolabb kerül a csapat, alapvetően jobbá válik a hazai meccsek lokációja. A józan ész végül mégis azt mondja, hogy továbbra is folytatódnak az inkább 2.000 fő alatti hazai meccsek, amit egy-két rangadó mondjuk maximum 2150-re tud majd felhúzni.

Mezőkövesd

Akár szürreálisnak is mondhatnák, hogy a magyar profi labdarúgás 7. legnézettebb csapata a Zsóry FC volt, de a számok nem hazudnak: 2346 fős átlagos nézőszámmal számolhattak a Matyóságban. Ez az érték 250 fővel (egy jó 15%-kal) veri az előző éves számot (és egyben a tippünket), de a részletes adatok alapján semmilyen érdemi tendenciát nem lehet észrevenni. Ennek megfelelően ezt az évet inkább pozitív outliernek tekintem, és a következő szezonra a két NB1-es szezon átlagát, azaz 2225 főt tippelünk. (Ezzel egyébként meg is előzik a Honvédot a modellünkben!)

MOL Vidi FC

A Diósgyőrhöz és a Haladáshoz hasonlóan a Videotonnál is évközi stadionátadással számoltam, ám nem sokkal a tavalyi cikk megjelenése után ki is derült, hogy az idényben biztosan nem készül el a Sóstói Stadion, így a 3500-es tippet dobhattuk is ki a szemétben. Ettől függetlenül érdemes megjegyezni, hogy az albérleti időszakra számolt 2073 fős nézőszám szinte telitalálatnak bizonyult, hiszen végül átlagosan 2101-an voltak kíváncsiak a bajnokcsapat felcsúti kalandjaira.

Szerencsére a dolgom most sem különösen egyszerű, hiszen a stadion átadásának csúszásáról szóló híreket átnyálazva még mindig nem sikerült egyértelmű átadási időpontot találni. A legfrissebb elérhető információ a fehérvári polgármester júniusi tájékoztatója, amely július 30-ra ígérte a stadion elkészülését, de ez sokat nem jelent, hiszen a további engedélyezési-adminisztrációs feladatok miatt biztos, hogy később kerül sor a költözésre. A klub semmi hivatalosat nem közölt a várható átadásról, úgyhogy én egy óriási hasraütéssel most azt fogom feltételezni, hogy másfél hónap elég lehet az engedélyeztetésre, így a szeptember 15-ei Mol Vidi – PAFC rangadóval avatom fel a stadiont. Ezután már nincs is más dolgunk, minthogy elővesszük a tavaly kialakított modellünket, miszerint egy stadionnyitás 32%-kal növeli az utolsó nem-albérleti nézőszámot az első évben, korrigálunk a 4 felcsúti vendégmeccsel, és máris megkapjuk, hogy 3620 főre számíthatunk Fehérváron.

Balmazújváros

A rend kedvéért a kiesett csapatokról is megemlékezünk, de értelemszerűen a további NB2-es sorsukkal nem foglalkozunk. Balmazba 1688 nézőt vártunk, végül 1480-an érkeztek, ez a hibahatár meg pont megfelel az elképzeléseinknek.

Vasas

Tavaly helyesen láttuk előre, hogy a bronzérmes szezon outlier volt a 3078 nézővel, így óvatosan tippeltünk idénre (2500), de azt azért nem gondoltuk volna, hogy az angyalföldiek sikeresen lefelezik magukat, és végül mindössze 1300 főt csábítanak a stadionba. Érdekes, hogy a szezon során nincs egyértelmű lefelé ívelő tendencia, így nem mondhatjuk azt, hogy az egyre rosszabbodó szereplés taszította el a nézőket a stadionból, úgy tűnik, hogy egyszerűen csak az érdeklődés múlt el. Emlékszünk még arra, amikor a csapat szurkolói az új stadion kapacitás-bővítését követelték?

PAFC

A magyar labdarúgás fekete lyukánál a nézőszámok becslése is mindig emberpróbáló feladat, hiszen a hazai meccseken a nézők többségét a vendégszurkolók adják, amit viszonylag nehéz modellezni. Mindenesetre a varázsszorzóval (lásd: MTK bejegyzés egy picivel lejjebb) becsült 1350 fős tippünket nem sikerült megugrani, végül 1199 nézőt láthattunk átlagosan a Panchoban. Semmiféle érvünk nincs ennek módosítása mellett, így erre a szezonra is 1200 fővel fogunk számolni.

Paksi FC

Szomorú, bár nem különösebben meglepő eredmény, hogy a tolnaiak zárják a 2017/18-as mezőnyt, igazából már az előzetes becslésben is csak egy hajszállal ragadták meg a 11. helyet. A paksi nézőhelyzetet jól jellemzi, hogy a stadionépítés a stadion bezárása nélkül is megvalósítható, hiszen a drukkerek kényelmesen elférnek az egyik oldalon, amíg a másik oldali lelátót építik.

Ennek megfelelően túl nagy lendületet a stadionavatótól sem kell elvárnunk, így a standard stadionnyitós modellünk helyett manuálisan szúrunk meg be egy teltházas meccset (4000 fő), és ezt hígítjuk fel az utóbbi 5 év mozgóátlaga alapján számolt tipikus paksi nézőszámmal, így végül 1461 fővel tudunk számolni, ami a PAFC visszaelőzésére mindenképpen elégséges lehet.

(És akkor most az újoncok!) MTK

Tavalyi becslésünk részeként az utóbbi 5 év feljutóinak átlagos nézőszám-növekedése alapján arra jutottunk, hogy átlagosan 66%-os növekedést hoz egy feljutás. A két 2017-es feljutó egészen közel járt ehhez az értékhez, de végül csak 47, illetve 45%-os növekedést tudtak produkálni, ami hasznos input a modellhez, hiszen ezzel a két értékkel korrigálva 62%-ra csökken a szorzónk.

A tavalyi kiesést követően egyébként a szurkolók nem különösebben pártoltak el a csapattól, és végül 1716 helyett 1366 fős nézőszámmal zártak a másodosztályban, amivel ugye két NB1-es csapatot is megelőztek. A 62%-os szorzó a csapat nézőszámát 2200 fölé vinné, ami elég bátor tippnek tűnhet, hiszen ennyien az utóbbi évtizedben soha nem voltak kíváncsiak a csapatra, de ha figyelembe vesszük, hogy az NB1-ben játszott hidegkutis meccsek átlaga egyelőre 2270 fő, úgy már nem tűnik elrugaszkodottnak. Viszont persze azóta kiveszett az újdonság varázsa is, így azért óvatosan lejjebb kerekítek, ami végül egy konzervatív 2000 fős becslést ad.

Kisvárda

A Várda esetében sem rajongom egyébként túl a modellt, mivel van egy olyan gyanúm, hogy a kisváros fociszerető közönsége már az NB2-ben is jelen volt a lelátókon, de a nevesebb ellenfelek és a nagyobb arányban érkező vendégszurkolók hatását elfogadva 1275 helyett 2065 szurkolót várunk majd Kisvárdára.

A teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy Kisvárdán is stadionavatóra készülünk: a szabolcsiak remek ütemérzékkel az augusztus 11-ei Fradi elleni meccsre toltak a nyitásukat, ezzel is garantálva egy telt házas meccset. Albérlettel szerencsére nem kell kalkulálnunk, mivel költözés helyett pályaválasztói jog cserélgetéssel oldódott meg a probléma, és mivel a stadion elvileg csak 2500 férőhelyes, így nem igazán kell korrigálnunk egy nyitómeccses outlierrel, tehát maradhatunk a 2065 fős becslésnél.

Összegzés

Kőkemény teszt lesz az NB1-es szezon abból a szempontból, hogy a stadionépítési program bizony lassan a finisébe ér, így hamarosan élesben is visszamérhetővé válik az, hogy igaza volt-e az MLSZ-nek abban a kérdésben, hogy az új infrastruktúra mindenképp több nézőt hoz magával. Egész pontosan ott állunk, hogy az NB1 12 csapatából 7 vadiúj stadionnal rendelkezik, a szezon során 3 stadionavatóra számíthatunk, és várhatóan a Honvéd is költözni fog a stadionépítés megkezdése miatt.

Nos, egy gyors átlagot számolva jó és rossz hírekkel is egyaránt tudok szolgálni: becslésünk szerint növekedésre (sőt, egészen értelmezhető mértékű növekedésre) tudunk számítani, de természetesen még ez is bőségesen elmarad attól, amit az MLSZ anno tízéves stratégiájában kitűzött maga elé. A mi számaink szerint átlagosan 3306 néző fog ellátogatni egy NB1-es meccsre, ami egyrészt majdnem 15%-os éves növekedést jelent, másrészt pedig az elmúlt 15 év második legjobb évét hozná. Ahhoz, hogy ez a viszonylag magas tipp megvalósulhasson, elsősorban a most viszonylag magas értékeken álló Fradi, Haladás és DVTK szurkolók kitartására, valamint a MOL Vidi szurkolók új stadion iránti lelkesedésére lesz szükség - rövid távon ennek nem látom akadályát, de hogy középtávon mire számíthatunk, azt szerintem nem sokan látják előre.

Tőlünk tehát egyelőre ennyit, hajrá magyar foci, hajrá NB1! 

A bejegyzés trackback címe:

https://bugdata.blog.hu/api/trackback/id/tr414125237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása