Magyarország legfantasztikusabb számolgatós oldala.

BugData

BugData

13. Még mindig az NB1-es nézőszámok nyomában

2019. augusztus 02. - szaja

Kőkemény júliuson vagyunk túl, ugyanis az MLSZ döntése következtében emberemlékezet óta ez volt az első nyarunk, amikor a hazai mezőny kezdő sípszójára egészen augusztusig kellett várnunk. Szerencsére most már kézzelfogható távolságban van a kezdés, így időszerűvé vált tavalyi nézőszámbecslésünk leporolása, kiértékelése, valamint az idei jóslataink meghatározása. Ha egymás mellé rakjuk a blog tavalyi becslését és a "valós" (ahogy a korábbi években is, ezúttal sem célunk a lejelentett nézőszámok és a fizikai valóságban megjelent nézők számának nem teljesen kiegyensúlyozott viszonyának nyomozása) számokat, akkor ezt a táblát kapjuk:

Nem akarok álszerénykedni, egészen jól néz ki az, hogy áltudományos módszereinkkel végül mindössze 6 főnyit (0,18%-ot) tévedtünk az átlagnézőszám tekintetében, bár azt azért el kell ismernem, hogy ezúttal is kiválóan kisegítettek minket az ellenkező irányba vétett tévedések. Ha pedig nem csak a jóslás pontosságára, hanem az előző szezonhoz mért különbségre koncentrálunk, akkor azt láthatjuk, hogy egy év alatt közel 400 nézővel, 13%-kkal nőtt az NB1 nézőszáma, ami akár már valós előrelépésnek is érezhető. Az, hogy ez mennyire valós, és még inkább mennyire fenntartható, az már egy másik kérdés - a bejegyzés további részében ezt, illetve a 2019/20-as szezon várható nézőszámait fogjuk boncolgatni a már megszokott csapatonkénti bontásban.

Ferencváros

A bajnokcsapat a nézőtéren is bajnok volt (bár ez egy pillanatig nem volt kérdéses), és a tavalyi 9200-as tippünket elég alaposan megugrotta az elért 10715-tel. A Groupamában került sor a szezon négy legnézettebb meccsére (2-szer az Újpest, 2-szer a Vidi ellen), az első 10-ből pedig összesen 8 esetben volt a Fradi a pályaválasztó. Mivel a nézőszámot felfelé hajszolni látszó folyamatokban (ultrák jelenléte, kimagasló szereplés) negatív változásra nem számíthatunk, és a Fradi idén is rendez 3 szuperrangadót (2 Újpest, 1 Vidi), így én idénre még merek növekedést jósolni a csapatnak, és azzal számolok, hogy idén 11.000 lesz az átlagos nézőszám.  Persze aztán kérdéses, hogy a növekedési potenciál a végtelenségig húzható-e, illetve az is elgondokodtató, hogy egy esetleges csoportkörös szereplés kannibalizálná-e a Paks elleni meccsek nézőszámát, de erről érdemben maximum jövőre tudunk majd beszélni.

Diósgyőr

A tippemnek az a része, miszerint a Miskolcra visszatérő DVTK lesz a 2. legnézettebb csapat, simán bejött, de úgy tűnik, hogy egy picit felülbecsültem a szurkolók lelkesedését, ugyanis 5000 helyett végül csak 4254 nézőt átlagolt a csapat. A dolog azért fura egy kicsit, mert a régi stadionban az évtized első felében még simán 6-7 ezres nézőszámokkal lehetett számolni - úgy tűnik azonban, hogy a kiesés előli menekülés annyira nem vonzó a nézők számára. Persze aztán az a paradox, hogy néha meg mégis az: az Újpest elleni sorsdöntő szezonzáróra óriási szezoncsúcsot hozva 12.203-an látogattak ki. A Diósgyőrrel tehát nehéz kiigazodni, a potenciál ott van a nézőtáborban, viszont a csapat teljesítményét mégiscsak nehéz előrelátni, így maradjunk egy pici növekedést megelőlegező 4500 fős értékben.

Debrecen

A nézettségi tippem értékre elég pontos volt (3400 vs. 3547), de előzetesen nem gondoltam volna, hogy ez a teljesítmény elég lesz a dobogóhoz (haha, a valóságban is dobogós lett a Loki). Debrecen egyébként az elemzésünk állatorvosi lova, és egyben a tökéletes stabilitás szobra: a stadion már kellően régen megvan ahhoz, hogy semmilyen szempontból ne keltsen izgalmat, a csapat teljesítménye egészen állandó, így jól látható, hogy a városban hozzávetőlegesen 3500 embert érdekel annyira a foci, hogy személyesen is tiszteletét tegye a Nagyerdőben. Ez az embertömeg egyébként a helyi lakosság 1,7%-a, ami egy picit gyengébb, mint más magyar nagyvárosoké, de az igazi problémát inkább azt jelenti, hogy a stadion kapacitásának mindössze a 17%-át teszi ki.

Haladás

Nem örülhetnek nagyon az MLSZ-nél a Haladás kiesésének (és megszűnésének), ugyanis a liga 4. legnépszerűbb csapatától búcsúztunk, ahol egyébként szintén beütött a stadionmásnaposság: az első, új stadionban játszott félszezonban még 5000 feletti volt az átlaglétszám, idén viszont 3457-re kúszott le. Az NB2-re tippet nem merünk leadni, így ez a bekezdés itt véget is ért.

Vidi / Fehérvár

Az elátkozott Sóstói Stadion végül a 2018/2019-es idényben megadta magát, így végül még az őszi szezonban sor kerülhetett a Vidi - Újpest nyitómérkőzésre, ám mivel számomra teljesen érthetetlen módon a meccsre novemberben (!), szerdán (!!) került sor, így egy szolid 11.000 fős háromnegyed házzal debütált az új stadion. Mi egy kicsit korábbra terveztük a stadionavatót, így 3620 fővel számoltunk, de a valós 3178 igazából pont hitelesnek tűnik, és jól mutatja az időben és szervezésileg eltolt avató hatásait. 

A Videoton egyébként legutóbbi otthon töltött szezonjában (2014/2015, sokat kellett lapoznom érte) átlagosan 3300 nézőt fogadott, és a nyitómeccset leszámítva idén is szinte pontosan ennyien (3328-an) voltak kiváncsiak a csapatra, így nem igényel nagy bátorságot a 3300-as tipp leadása. Aztán ember tervez, baktérium végez?

Újpest

Tavaly rendkívül ügyesen éreztük meg a zártkapus és a Fradi elleni meccsek által keltett zajt, és húztuk le az Újpestre adott tippünket 2850-re, amivel csak 36 nézőt tévedtünk. Idén nem igazán látunk érdemi módosító tényezőt, ebben a szezonban is csak egy derbi lesz Újpesten, így a legpontosabbak talán akkor maradunk, ha fenntartjuk a 2850-at. A címerügy persze továbbra is izzik, és elképzelhető, hogy a szezonban lesz olyan feloldása, ami nézőszámnövekedéssel járhat, de erre nem szeretnénk érdemben alapozni.

MTK 

Zsákot illene húznom a fejemre, mert nem hittem a saját modellünknek: a forradalmi FELJUTÓ-NÉZŐSZÁM modellünk ugyanis 2270 főt tippelt volna idénre, én viszont hitetlenkedve inkább 2000-re húztam le az értéket, pedig valójában még feljebb kellett volna tekernem, ugyanis tavaly 2473-an látogattak átlagosan a Hidegkutiba. Persze azt is tudom, hogy a valóság és az adatok közötti kapcsolat hiányosságairól különösen az MTK esetében lehet hallani, amit majd egyszer érdemes lenne jobban megkutatni, de mivel a kék-fehérek egyelőre a másodosztályban fognak kalandozni, ezt egyelőre elnapoljuk. 

Mezőkövesd

A Debrecen mellett labdarúgásunk másik nagy konstansa a Mezőkövesd (valamiért furcsa érzés leírni ezt a mondatot), és mivel sem a csapatban, sem a környezetben nem történtek érdemi változások, ezért kitartunk a hároméves mozgóátlagnál, ami ezúttal 2280-at ad. 

Kisvárda

A szabolcsiak esetében hallgattam a modellünkre, és alapvetően jól is tettem, ugyanis a valós érdeklődés-növekedés még a modell által jósolt 2065 főt és meghaladta, és végül átlagosan 2262-an látogattak a várdai ékszerdobozba. Tekintettel arra, hogy a stadion végül 3300 fős kapacitással rendelkezik, és ezt az értéket 3-szor is sikerült megugraniuk (köztük az utolsó fordulóban is), én a stadionmásnaposságot ennél a csapatnál nem tudok értelmezni, így a tavalyi eredmények megismétlésére számítok, így újra a 2262-t dobom bele a kalapba.

Budapest Honvéd

A Honvéd nézőügyi megroppanását a viszonylag sok ismeretlen tényező ellenére egészen pontosan sikerült belőni, bár a várt 2150 helyett végül csak 1911-en látogattak el Hondvéd-meccsre átlagosan tavaly. A Honvéd iránti érdeklődés zuhanása egyébként teljesen függetlennek tűnik a helyszíntől - sőt, a Hidegkutiban játszott meccsek nézőszáma magasabb, mint a tavalyi szezon első három meccséé, amelyekre még a Bozsikban került sor. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy a Honvéd nézőszáma viszonylag könnyen becsülhető: rossz időben kb. 1500-an jönnek ki, jó időben meg kb. 2000-en. Ez a megközelítés 1850-et adna tippnek, de figyelembe véve a tulajdonosváltás következtében esetlegesen a stadion felé fordulók hatását, ezt most hajlandó vagyok 1950-re tornázni. 

PAFC

Annyira sikeres volt a magyar labdarúgás tavalyi éve, hogy még Felcsúton is sikerült egy majdnem 10%-os nézőszám-robbanást észlelni, és az előzetesen tippelt 1200-hoz képest 1313-an látogattak ki az ékszerdobozba. Mivel a felcsúti nézőszám sokkal inkább a kirendelt osztályok és a vendégszurkolók utazási kedvének függvénye, ezért tekintettel arra, hogy idén két Felcsúthoz közeli csapat jutott fel az élvonalba, én tovább emelem a tétet, és 1350 nézővel számolok. 

Paks

Megmondom őszintén, amikor először ránéztem a 987-es számra (itt elég nagyot tévedtünk, mivel optimistán 1461-et adtunk meg), hirtelen arra gondoltam, hogy ez az NB1 valaha volt legkisebb nézőszáma (nem számítva persze a hazai pályán soha nem játszó Egert), de aztán rövid kattintgatás után kiderült, hogy nagyon nincs igazam: a 2014-15-ös évben például 3 csapat (Honvéd, Pápa, MTK) is 1000 fő alatt zárt. Mindenesetre sok boldogságra nincs okuk a paksiaknak, de én a nézőcsalogató Böde érkezésével és a stadionfelújítás lezárásával egyelőre nem a negatív tendenciát követném, hanem az utóbbi 5 év mozgóátlagával számolnék, így 1256 főt tippelünk.

És akkor most jöjjenek az újoncok! A feljutás várható hatását historikus alapon próbáljuk meg meghatározni, azaz megnéztük a 2012 óta feljutó csapatok NB2-es (feljutás előtti) és NB1-es (feljutás utáni) nézőszámait, megnéztük a növekedés arányát, majd az összes arányt átlagoltuk. Jelenleg átlagosan 65%-os növekedéssel ad a modell, így nincs is más dolgunk, minthogy alkalmazzuk ezt a két feljutó csapatra:

Zalaegerszeg

Zalaegerszeg az ezredforduló magyar fodballjának meghatározó fellegvára volt, 18 zsinórban lehúzott elsőosztályú szezon és 1 bajnoki cím után azonban kemény évek következtek, ugyanis a 2012-es kiesés után 7 szűk esztendőt töltöttek a másodvonalban. Ez a viszonylag konstans adatsor a könnyű számítások elvégzésére csábít: a ZTE az élvonalban a népszerűbb vidéki csapatok közé tartozott, utolsó 5 NB1-es szezonjában 3781 nézőt hozott - ezzel szemben a 7 NB2-es év átlaga 1462 volt. Időközben ugye Zalaegerszegre is megérkezett az új stadion, de úgy tűnik, hogy népszerűséget igazából végül az eredmények hoztak, az NB2-es bajnoki címet hozó tavalyi szezonban már 1838-an látogattak ki átlagosan. A 65%-os feljutási bónusz alapján 3032 főt kapunk, ami egy kicsit elmarad az egykori zalaegerszegi átlagtól, de első körben inkább óvatos duhajok leszünk, és megbízunk a modellben. 

Kaposvár

A Kaposvár közelmúltja hasonló a Zalegerszeghez: viszonylag hosszú, bár kevésbé stabil NB1-es tagság után 2013-ban hirtelen érkezett a kiesés, azonban a somogyiak nagyobb lendülettel kezdtek bele a mélyrepülésbe, így 2015-ben már a megyei 1. osztályban találták magukat. Amilyen gyorsan történt a bukás, úgy jött a szárnyalás: 2016-ban NB3-ba, 2018-ban NB2-be, 2019-ben pedig már az élvonalba jutott a Kaposvár. A Kaposvár utolsó NB1-es szezonjában a ZTE-nél egy nagyságrenddel lejjebbi népszerűséget élvezett, átlagosan 2418 nézővel - az alsóbb ligákban pedig gyakorlatilag szinttől függetlenül 500-1000 néző között mozgott a csapat. A tavalyi NB2-es szezon 929-es értékét felszorozva 1532-t kapunk, ami ismét kicsit haloványnak tűnik, így egy kicsit megtoldva 1800 főt tippelek a Rákóczinak. 

Összegzés

Osztottam-szoroztam, és arra jutottam, hogy a 2019/20-as szezonban 3256 néző fog átlagosan kilátogatni az NB1-es meccsekre.

Ez azt jelenti, hogy a 2014/2015-ös szezon óta elindult növekedési hullám az én matekom szerint idén stagnálásába csap (2018/19-ben 3300 volt az átlagnézőszám, tehát idénre egy apró visszesést jósolunk), ami megerősíteni látszik azt az elméletet, hogy a stadionépítés sok midnenre jó, de nézőszám-növelésre nem igazán. Ha jól számolok, akkor az NB1 12 csapata közül 8 vadiúj (igaz, ebből egy nem a sajátjában) lép pályára, 4 pedig nemrég felújított stadionban lép pályára, így ha a nézőszám-növekedést és a stadionépítést korreláltatni szeretnénk, akkor most van itt az ideje annak, hogy rátapossanak a gázra a csapatok. Én mindenesetre pár alkalommal csalni fogok, és befolyásolni fogom a becslésemet néhány meccsremenéssel, de kiváncsian várom, hogy az idei 6 fős eltérésünket tovább fogjuk-e tudni javítani.

 Az adatokért ezúton is óriási köszi a csodálatos munkát végző magyarfutball.hu-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://bugdata.blog.hu/api/trackback/id/tr4514989832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása