Magyarország legfantasztikusabb számolgatós oldala.

BugData

BugData

14. Hogy nézne ki a Nagy-magyar Kupa?

2020. január 28. - szaja

1. Mi az a Nagy-magyar Kupa?

Előre szólok, hogy ennek a viszonylag hosszú bejegyzésnek igazából sok érdemi értelme nem lesz, viszont bízom abban, hogy a Kárpát-medencei focitúránk csak amolyan gondolatkísérletként is kellően szórakoztató lesz. Az egész egy NSO-publicisztikával kezdődött, ami a spanyol Szuperkupa kirobbanóan sikeres szaúd-arábiai kiadásán fellelkesedve Dunaszerdahelyre vizionált egy jövőbeli magyar szuperkupát. A témában felmerülő beszélgetésünk aztán valahogy oda jutott, hogy milyen praktikus számú vármegyével is rendelkezik a történelmi Magyarország egy jó kis egyenes kieséses kupa megszervezéséhez - innen pedig már logikusan merült fel a kérdés, hogy ki is nyerné ezt a kupasorozatot?

Elsőre persze rá is vágtam, hogy nem kérdés, hogy a Dinamo Zágráb, és ezzel kb. le is zártam volna a témát, de aztán valahogy megfeneklett a fejemben a gondolat, hogy ezt a témát érdekes lenne kifejteni, így végül csak leültem a billentyűzet elé, és nekiálltam a legizgalmasabb résznek: a módszertan kidolgozásának. A Nagy-magyar Kupa (NMK) alapelve tehát az, hogy minden vármegye bármiféle súlyozás nélkül pontosan egy darab csapattal képviseltetheti magát, ami ugyan rossz hír a fociban aktívabb megyéknek, de összességében egy jóval inkluzívabb kupahangulatot teremt. 

2. Ki indulhat a Nagy-magyar Kupában?

A vármegyék pontos struktúrájáról annyit tudtam, hogy a revizionista körök által lelkesen emlegetett 64 vármegye igazából csak a 19-20. század fordulóján létezett, egész pontosan az utolsó nagy-magyar megyerendezés (1881) és a trianoni békediktátum között (1920). Az 1876 és 1881 között lefolytatott közigazgatási reform megszüntette az ország addig változatos kategóriákkal (vármegye, szék, kerület, mezőváros, stb.) működő felosztását, és kialakította 71, exklávéktól és enklávéktól mentes vármegyét a Magyar Királyság területén. A 71 kicsit több, mint az ideális 64, így ki is derült számomra, hogy Horvátországot ebbe a listába nem illik beleszámolni, így máris -8 vármegyével és viszonylag halovány zágrábi esélyekkel számolhattunk tovább. Az internet jobbosabb berkeinek felkutatása után aztán sikerült meggyőződnöm arról, hogy a 64. vármegyéként a magyar tengermelléket, azaz Fiume városát kell értenünk - így mégiscsak sikerült a mi kutyánk kölykét bevonni az NMK-ba.

Azt pedig, hogy az adott vármegyén belül ki is a legjobb focicsapat, azt végülis teljesen objektíven el is tudjuk dönteni: az adott vármegyét a jelenleg legmagasabb ligában induló, és abban legjobb helyezéssel rendelkező csapat képviseli. Országon belül viszonylag könnyű a ligák szintjét összehasonlítani, azonban a határokkal kettévágott vármegyék kezelése érdekében elővettük az UEFA ligakoefficienst, és az abban jobban teljesítő ország csapatát létesítjük előnyben. A ligakoefficiens csak az adott osztályon belül működik: tehát egy szlovák 1. osztályú csapat mindenképpen jobbnak minősül, mint egy magyar 1. osztályú, de az pedig mindenképpen előzi a szlovák 2. osztályt. A kalandban érintett ligakoefficiensek egyébként a következők:

(Hát igen, itt még van hova fejlődnünk, de amúgy az alsóházban egy-két csoportkörrel nem is tűnik lehetetlennek az előzés!)

Ahogy azt már említettük, két ugyanabban a ligában játszó csapat között az éppenaktuális (vagyis a 2020. január 1-jei lapzártával lezárt) bajnoki helyezés dönt, ha pedig esetleg az alsóbb szinteken az egymással párhuzamos területi ligákban ugyanaz lenne a csapatok helyezése, akkor a szerzett pont rangsorol (de józan szívvel remélhetjük, hogy ide már nem kell elmélyülnünk).

A szabályok lefektetése után jöhetett is az adatgyűjtés, ahol először a leginkább érintett ligák 1-2. osztályainak végigpörgetésével begyűjtöttem a quick wineket, majd következhetett az elmélyülés az ukrán és román területi ligák tabelláiban, amik amúgy teljesen tökéletesen naprakész információkat szolgáltattak, így semmi akadálya nem volt annak, hogy összeálljon a poszt legalján található lista, amit első körben inkább térképesítve osztanék meg:

nmk_terkep.png

A csapatok pontos listáját az olvasók idegeinek megkímélése érdekében nem szeretném egyesével kielemezni, így inkább csak régiónként foglalnám össze a tanulságokat, érdekességeket, majd mivel mégicsak adatelemző blog vagyunk, a biztonság kedvéért azért egy-két grafikont is felkínálunk. (Abszolút zárójeles megjegyzés, de abban ugye egyetértünk, hogy az egész NMK messze legcsúnyább címerét a gyöngyösi GYAK szállítja?)

3. Nézzük meg tehát az egyes régiókat!

(Csonka-)Magyarország

Az NB1 legnagyobb ellensége saját maga volt, hiszen a területi koncentráltságnak köszönhetően a 12 csapatból csak 8 került fel a térképünkre, így például mindannyiunk kedvenc Felcsútja is kimaradt a szórásról. A jelenlegi helyezésen alapuló szempontrendszer áldozatává vált a saját megyei népszerűségi versenyt bizonyosan vezető Diósgyőr és Győr, helyettük a Mezőkövesd és a Gyirmót FC kvalifikáltak. A térképre nézve igencsak kifejezőnek tűnik a nemzet klubjának pozíciója, amely a felfoghatatlan méretű Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyét behúzva dominálja le a középső régiót. Az ország központi megyéi viszonylag egyszerűen feltölthetőek voltak az NB2 és az NB3 felhasználásával, így végül csak a megyei tudatát éppen 2020. június 4-én visszanyerő Csanád esetében volt szükségünk a megyei bajnokságokba való belenyúlásra. 

A mai országhatárok felé haladva azonban csökken a magyar dominancia, sőt igazából azt láthatjuk, hogy azok a megyék, amelyekből jelentősebb terület került más országról, egytől egyig elvesztik (Komárom, Nógrád, Abaúj, Zemplén, Bihar, Vas, Sopron) a versenyt a konkurensekkel szemben.

Burgenland (Ausztria) és Muravidék (Szlovénia)

Sopron vármegyét kutatva szomorúan konstatáltam, hogy az egykor szebb napokat is megélt soproni futball újból eltűnőben van, és a Győr-Moson-Sopron megyei 1. osztályt kell majd beérnem amikor eszembe jutott Ausztria létezése, és őszinte meglepetéssel konstalálhattam, hogy az osztrák 1-ben vitézkedő SV Mattersburg valójában a 6900 lakosú Nagymarton csapata. Egy picivel délebben hasonló a helyzet: az éppen az NB3 felé tartó Haladást könnyen szorítja ki Muraszombat büszkesége, a 2012-ben alapított NS Mura. Nem feltétlenül gondoltam volna, hogy a Magyarországból csak apró részeket kapó nyugati szomszédaink be tudnak félni a NMK-ba, de én kifejezetten örülök ennek a diverzifikálásnak.

Felvidék (Szlovákia)

Szlovákiával viszonylag könnyű dolgom volt, hiszen földrajzilag a teljes futballviláguk NMK-jogosult, de sajnos a csehszlovákok nem igazán hittek a magyar közigazgatás átvételében, így a vármegyék megfeleltetése már kalandosabb volt. A szlovák liga egyébként még a magyarnál is jobban koncentrált, a 12 Super Ligás csapatból mindössze 5 tudott felférni - külön bánatunkra Dunaszerdahely Pozsony vármegyéhez tartozik, így minden magyar kedvenc külföldi csapata NÉLKÜL kell élnünk. Szerencsére végül nem maradunk magyar tulajdonú csapat nélkül, ugyanis Abaújt a Diósgyőr tulajdonosi körébe került FC Kosice képviseli - így legalább hellyel-közel ők is felkerülnek a térképre a saját megyéjükben.

Úgy tűnik egyébként, hogy a magyar-szlovák fociélet fekete lyukja valahol a középső határszakaszunkon van, ugyanis mind Nógrád, mint Hont vármegyében elég mélyre kellett nyúlni - előbbiben végül a szlovák harmadosztályú kálnói Balnik előzte be a magyar NB3-as Balassagyarmatot, utóbbiban pedig a szlovák 4. osztály közép-déli csoportjában vitézkedő fehérkúti TJD Pribelce kvalifikált. 

Kárpátalja (Ukrajna)

Ukrajnától nem vártam sokat, és nem is csalódtam - az ország labdarúgásának kréme nem túl megdöbbentő módon nem a periferiális Kárpátokon túli régióban helyezkedik el. Éppen ezért dícséretes is az ungvári FC Uzhorod teljesítménye, akik a másodosztály tagjaként egyedül képviselik a régiót az ukrán futballtérképen. Ugocsa pedig továbbra sem coronat: hiába vezeti a nagyszőlősi FC Sevliush a kárpátaljai regionális bajnokságot, a helyi futballpiramis furcsa működésében a nem létező harmadosztályt helyettesítő "Amatőr Bajnokságba" inkább pénzzel, mintsem futballteljesítménnyel lehet bekerülni.

Erdély és társai (Románia)

A 14 csapatos román első osztályból kb. a földrajzi és területi arányoknak megfelelően képviselteti magát Erdély 4 csapattal, többek közt a ligát jelenleg vezető koloszvári CFR Cluj-zsal. Érdekes, hogy milyen erőteljesen virágoznak a nemzetiségi kultúrák az első osztályban, hiszen Háromszéket a székely identitású Sepsi OSK, míg Szebent a nevében legalábbis szász FC Hermannstadt képviseli. A román másodosztály 3 vármegyét ad, viszont igazi aranybányának minősíthető, a területi alapon szerveződő román 3. osztály V. csoportja, ami az egész térkép legnépesebb ligájaként 9 csapatot küld az NMK-ba. Kakukktojásként jelenik meg a szebb napokat is látott, nemrég újraalapított SR Brasov, akik valószínűleg nagyon szerethetik a buszozást, mert egyedüli erdélyi csapatként a Bukarestet és környékét is tartalmazó III. csoportban szerepelnek.

A románok egyébként hellyel-közzel megtartották az egykori magyar közigazgatási felosztást, így igazi nehézséget csak az átalakítások által megszüntett Fogaras és Kis-Küküllő vármegyék esetében a megfelelő területi liga megtalálása - végül három csapat került be a negyedosztálynak számító szintről.

Délvidék (Szerbia)

Az ország közepén tömbösödő hatalmas vármegyéknek köszönhetően Szerbiának maximum két pozíció jutott az NMK-ban: Bács-Bodrog képviseletéért 4 első osztályú csapat versenyzett, melyek közül a fantasztikus ligakezdés után kicsit leolvadó magyaros FK TSC Backa Topolát az újvidéki FK Vojvodina előzte be a 3. helyről. Torontál esetében már visszafogottabb volt a lelkesedés, itt a Vojvodina területi bajnokságot (3. osztály) vezető pancsovai Zeleznicar előzött meg minden szerb és román (mert hogy Torontálból oda is jutott) konkurenciát.

Fiume (Horvátország)

Ahogy azt már említettük, a "Tengerre, magyar!" jelszó mentén beküzdöttük a 64 vármegyés listánkba Fiumét is, amivel egy kifejezetten minőségi NMK-indulót szereztünk a 3. helyen telelő HNK Rijeka személyében.

4. Nézzük meg a grafikonokat!

 

 
Nos, hát úgy tűnik, hogy szigorúan a számokat nézve az NMK igazából egy háromországos bajnokság lenne sztárvendégekkel, hiszen a román-magyar-szlovák hármas a 64-ból 56 helyet le is stoppol magának. A románok vezető helye Erdély földrajzi adottsága mellett nem annyira meglepő, viszont az azért mindenképpen érdekes, hogy az 50.000 km2-es Szlovákia ennyire megközelített minket - ezt elsősorban az északi hegyvidékek elaprózodott megyestruktúrájának, másrészt pedig a szlovák-magyar határon aratott futballszakmai győzelmeiknek köszönheti.

Különösen örvendetes, hogy a Kárpát-medence mind a 8 országa képviselteti magát a ligánkban, de nézzük meg azért azt is, hogy minőségben mit kapunk:

 

 

Nos, úgy tűnik, hogy az elit futball csak a kiváltságosak szórakozása marad: a 64-ból 21 vármegyénkben található legalább egy első osztályú focicsapat - de legalább ezek a vármegyék jól szétszórodtak: Ukrajna kivételével minden érintett országban található egy ilyen. Mindenesetre a foci köszöni szépen, jól van, és a másod- és harmadosztályok vaskos tömegei jól lefedik a Kárpát-medencét, így a 7 negyedosztályú csapatnál lejjebb végül nem kellett mennünk.

5. Ki nyerné a Nagy-magyar Kupát? 

A rajtlista tehát megvan, így már csak egy versenykiírást és egy lebonyolítást kellene elfogadtatnunk - én igazi kupához mérten egy egyszerű kieséses ágrajzot tudnék elképzelni, természetesen egy kis kiemeléssel kiegyensúlyozva, így a 64 csapatos főtáblán a végső győztesnek 6 meccset kell megnyernie az NMK felemeléséhez. A versenysorozat teljes szimulációjától én az olvasók és saját idegeim megkímélése érdekében eltekintenénk, de azért a csapatok transfermarkt értékeit gyorsan átnyálazva csak nézzünk rá arra, hogy kik lennének az NMK legnagyobb esélyei:

 

 
A bukik tehát, úgy tűnik, hogy a nemzetközi terepen amúgy is bővebb tapasztalattal rendelkező CFR Cluj-t adnák a legalacsonyabb oddsszal, de a lista teteje igencsak kiegyensúlyozottnak látszik, és úgy tűnik, hogy nemzeti csapataink is valós esélyekkel vághatnának neki a sorozatnak. Természetesen sok függene a kiemelésektől és a sorsolásoktól is, ugyanis az említett csapatok mellett a Slovannal, a Rijekával és a Vojvodinával kiegészülő kárpát-medencei Big Six várhatóan ledominálná a saját ágát, viszont az elődöntőben ennyi dudásnak nem jutna hely, a zsúfolásig telt Puskás Arénában rendezett döntőben pedig pláne nem.

Mivel azonban az NMK megrendezésére egyelőre nem adnak különösebben nagy esélyt, így abba a kényelmes helyzetbe kerültünk, hogy a jóslatunkat nem igazán cáfolhatja meg a valóság - maximum a gombfoci és a Football Manager adhat valamiféle választ arra, hogy ki is lenne az NMK 2020-as kiírásának győztese.

És akkor a végére még tartozok egy teljes listával, amelyet alább böngészhettek. (A városok nevét a koncepció kedvéért mindig magyarul adtam meg, néhány esetben valószínűleg egyébként nem ez a név van a köztudatban.)

Óriási disclaimer: könnyen lehet, hogy a lista összeállításában merő figyelmetlenségből vagy tudatlanságból hibát vétettem - ha valaki ilyet jelez, akkor természetesen frisííteni fogom a posztot.

 lista.png

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bugdata.blog.hu/api/trackback/id/tr615430692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása